Sunday, May 19, 2024
HomeActualitateTradiții și Superstiții din Săptămâna Luminată

Tradiții și Superstiții din Săptămâna Luminată

Tradiții și Superstiții din Săptămâna Luminată

Începutul săptămânii îi găsește pe bărbați plecând la muncă în câmp, în timp ce femeile sunt sfătuite să nu lucreze. Conform obiceiurilor străvechi, această zi nu este potrivită pentru a face efort fizic, deoarece ar putea aduce ghinionul “nunții șoarecilor” asupra gospodăriei.

Miercurea albă aduce cu sine dezlegarea la consumul de lactate și pește. De asemenea, se spune că este bine să eviți să-ți speli părul în această zi pentru a nu atrage asupra ta părul alb prea devreme.

Tradiția spune că în ziua de Miercuri nu se ține post, ci doar rugăciuni. Până la sărbătoarea Rusaliilor, se evită orice mâncare de post.

Joia din Săptămâna Luminată poartă denumirea de Joia Verde. Este momentul în care oamenii cinsteau recoltele, grădinile și câmpurile. Se spune că aceia care muncesc în această zi aduc necazuri asupra casei, poate chiar secetă și dăunători. De asemenea, “Joia Rea” implică un ritual al morților, cu apă și lumânări.

Vinerea din Săptămâna Luminată este cunoscută sub numele de Vinerea Scumpă sau Fântănița. Acesta este momentul sărbătoririi Izvorului Tămăduirii. Se spune că Maica Domnului a creat o fântână cu apă vindecătoare, care putea fi găsită doar în Vinerea Scumpă.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată marchează începutul unei perioade de sărbătoare care se va încheia după 50 de zile, odată cu sărbătoarea Rusaliilor. Aceasta este un moment important în calendarul religios ortodox și este respectată cu devoțiune.

TAGS: Săptămâna Luminată, tradiții, superstiții
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments