Sunday, June 23, 2024
HomeSanatateStudiu: Cum o Dietă cu Grăsimi Sănătoase și Nitrați din Legume Poate...

Studiu: Cum o Dietă cu Grăsimi Sănătoase și Nitrați din Legume Poate Proteja împotriva Hipertensiunii

Studiu: Cum o Dietă cu Grăsimi Sănătoase și Nitrați din Legume Poate Proteja împotriva Hipertensiunii

Un studiu recent efectuat de cercetători britanici a dezvăluit că o dietă care combină grăsimile nesaturate, precum cele din uleiul de măsline, cu legume bogate în nitrați, cum ar fi spanacul, ar putea oferi protecție împotriva hipertensiunii. Această cercetare a analizat mecanismul biologic benefic din spatele dietei mediteraneene, aducând noi date în sprijinul adoptării unui regim alimentar sănătos.

În cadrul studiului desfășurat pe șoareci în Statele Unite, o echipă de cercetători a evidențiat legătura dintre consumul de lipide nesaturate și nitrați din legume și reducerea tensiunii arteriale. Regimul mediteranean este recunoscut pentru incluziunea de grăsimi sănătoase precum cele din uleiul de măslin, alături de legume precum spanac, țelină și morcovi, ce conțin nitrați anorganici și nitriți.

Cercetătorii au descoperit că combinația de acizi grași nesaturați și moleculele de azot din legume generează acizi grași “nitro”, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale în organism. Această reacție chimică complexă a fost în centrul analizei lor, oferind noi perspective asupra beneficiilor unei alimentații echilibrate.

Echipa de la King’s College din Londra, autorii studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), și-au propus să investigheze modul în care nitrații și nitriții interacționează cu o enzimă responsabilă de reglarea tensiunii arteriale. Prin modificarea genetică a șoarecilor pentru a bloca acest proces de neutralizare, cercetătorii au demonstrat că aceștia au menținut tensiunea arterială ridicată, chiar și la consumul de acizi grași nitro, caracteristici dietei mediteraneene.

Studiul a subliniat diferențele clare între reacțiile organismului șoarecilor modificați genetic și a celor nealterați în fața aceleiași diete. Acizii grași nitro au prezentat un efect benefic în reducerea tensiunii arteriale în cazul șoarecilor normali, în timp ce la cei modificați genetic, nu s-a produs această scădere. Aceste constatări deschid calea către înțelegerea mai profundă a mecanismului intern care stă la baza echilibrului tensiunii arteriale.

Cercetători din domeniul medical, reuniți în cadrul conferinței organizate de American Thoracic Society din San Diego, au evidențiat, de asemenea, beneficiile uleiului de măsline în protecția împotriva efectelor nocive ale poluării aerului asupra sistemului cardiovascular. Conform specialistului Haiyan Tong de la Agenția americană de protecție a mediului înconjurător (EPA), uleiul de măsline și cel de pește pot contracara disfuncțiile vaselor sanguine induse de particulele fine din aer.

Un alt aspect analizat a fost impactul suplimentelor cu ulei de măsline și de pește în protejarea corpului împotriva efectelor negative ale poluării atmosferice. Un grup de 42 de adulți a fost supus unui regim de patru săptămâni cu astfel de suplimente, urmat de expunerea la concentrații crescute de particule fine poluante în aer. Rezultatele au arătat o serie de îmbunătățiri la nivelul dilatării vaselor sanguine și scăderea tensiunii arteriale la cei care au primit suplimente comparativ cu grupul de control.

De asemenea, sinteza unei proteine esențiale în dizolvarea cheagurilor sangvine a crescut semnificativ la cei tratați cu ulei de măsline după expunerea la aerul poluat, fără a se observa aceeași reacție în grupul tratat cu ulei de pește sau în grupul de control. Aceste rezultate sugerează că uleiul de măsline poate juca un rol crucial în protejarea sistemului cardiovascular împotriva agresiunilor mediului înconjurător.

SURSA

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General