Sunday, May 19, 2024
HomeVremeaRecorduri de Temperatură - Schimbările Climatice Atentează la Planeta Noastră

Recorduri de Temperatură – Schimbările Climatice Atentează la Planeta Noastră

Recorduri de Temperatură – Schimbările Climatice Atentează la Planeta Noastră

Lunar, începând cu iunie 2023, s-a remarcat o nouă creștere a temperaturilor, clasând fiecare lună drept cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra. Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) a adus în atenție această tendință alarmantă într-un buletin lunar.

Aflăm că, în ciuda eforturilor de combatere a încălzirii globale, temperatura medie mondială a atins noi cote, depășind cu 1,61 grade Celsius media perioadei preindustriale 1850-1900. Această creștere alarmantă ridică semne de întrebare cu privire la impactul acțiunilor umane asupra climatului.

O analiză mai atentă dezvăluie extremele înregistrate recent, inclusiv recorduri de temperaturi la nivelul suprafeței oceanului, ceea ce a generat investigații intense din partea comunității științifice. Se pune sub semnul întrebării dacă activitatea umană a produs un punct critic în evoluția sistemului climatic.

Prognoza ANM pe o lună: Temperaturi peste cele obișnuite, începând de la jumătatea lunii mai.

Potrivit lui Julien Nicolas, cercetător C3S, există îngrijorări majore cu privire la schimbările climatice. Emisiile de gaze cu efect de seră produse prin arderea combustibililor fosili rămân principalul factor al acestor modificări. De asemenea, fenomenul natural El Nino, care influențează temperatura apelor din Oceanul Pacific, a intensificat creșterea acestora.

Studiile actuale confirmă deja impactul schimbărilor climatice asupra evenimentelor meteorologice extreme, incluzând un val de căldură în regiunea Sahel, ce a condus la tragedii și pierderi umane semnificative.

Temperaturile vor ajunge în curând chiar și la 26 de grade: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni.

Hayley Fowler, specialist în climă la Universitatea Newcastle, atrage atenția asupra faptului că datele analizate indică apropierea periculoasă de depășirea obiectivelor Acordului de la Paris din 2015. Scopul de a limita creșterea globală a temperaturii la 1,5 grade Celsius pare să fie tot mai dificil de atins.

Alături de alte țări, summitul ONU privind climatul din 2015 a convenit asupra importanței menținerii creșterii termice sub 1,5 grade Celsius. Această valoare reprezintă pragul critic pentru evitarea efectelor catastrofale precum valurile de căldură letale, inundațiile și pierderile ireversibile din ecosisteme.

Din punct de vedere teoretic, ținta de 1,5 grade Celsius nu a fost încă depășită, fiind calculată pe termen lung. Cu toate acestea, unii experți afirmă că obiectivul devine din ce în ce mai dificil de realizat și solicită un efort colectiv intens pentru reducerea emisiilor de CO2 și prevenirea depășirii acestui prag critic.

Evidențele furnizate de C3S, bazate pe date începând cu anul 1940, au fost meticulos verificate și comparate pentru a confirma recordul de temperatură înregistrat luna trecută, ce a marcat cea mai caldă lună aprilie din istoria modernă.

Schimbările climatice, în centrul atenției: Preocupări crescânde referitoare la creșterea temperaturii globale.

Pericolul reprezentat de schimbările climatice și creșterea necontrolată a temperaturilor globale reprezintă subiecte fundamentale ce necesită o atenție sporită și acțiuni concertate pentru a proteja viitorul planetei și a asigura un mediu durabil pentru generațiile viitoare.

Tags:

, , , ,
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments