Wednesday, April 17, 2024
HomeSportRomânii din Marea Britanie se confruntă cu dificultăți în obținerea statutului de...

Românii din Marea Britanie se confruntă cu dificultăți în obținerea statutului de rezidență după Brexit

Românii din Marea Britanie se confruntă cu dificultăți în obținerea statutului de rezidență după Brexit

Situația cetățenilor români din Marea Britanie care nu și-au depus dosarele pentru rezidență în urma Brexit-ului este tot mai îngrijorătoare. Chiar și în prezent, mulți români trec prin momente neplăcute în procesul de obținere a statutului de rezidență.

Pentru mii de europeni, printre care și o mare parte dintre români, Marea Britanie a devenit o a doua casă. Însă, după Brexit, aceștia s-au confruntat cu numeroase schimbări și dificultăți în stabilirea statutului de rezidență. Acum, cetățenii români sunt nevoiți să facă față consecințelor.

La scurt timp după încheierea procesului Brexit-ului, Guvernul britanic a oferit șansa rezidenților permanenți să-și rezolve situația legală. Aceștia aveau nevoie să depună o solicitare și anumite documente până la data de 30 iunie 2021.

Însă, autoritățile de la Londra permit încă depunerea de solicitări tardive, cu condiția ca solicitanții să aibă motive întemeiate pentru întârziere. Deși acest lucru pare un pas înainte, românii care se află în această situație povestesc despre greutățile întâmpinate.

Dumitru Calotă, un român care lucrează ca șofer de autobuz în Anglia din 2016, a avut parte de o experiență extrem de neplăcută în procesul de obținere a statutului de rezident stabil. Documentele prezentate, printre care și extrase bancare, au fost respinse pe motiv că ar fi false.

Această situație l-a făcut pe Calotă să se simtă tratat ca un infractor. “Nu mă așteptam ca un document oficial să fie considerat fals de către Ministerul de Interne”, a declarat el pentru Știrile ProTV.

În sprijinul cetățeanului român a sărit o organizație care reprezintă cetățenii UE în Marea Britanie. Situația este una tot mai îngrijorătoare, cu tot mai multe persoane învinuite de furnizarea de documente false.

Mulți cetățeni consideră că puterea și privilegiile au un rol extrem de important în obținerea statutului de rezidență și în posibilitatea de a trăi cu demnitate în Regatul Unit. Dificultățile întâmpinate de români în această perioadă confirmă acest lucru.

Autoritățile britanice au intensificat criteriile pentru a accepta motivele rezonabile de întârziere în depunerea solicitării de rezidență. În medie, înainte de august 2023, erau respinse lunar aproximativ 1.730 de cereri. Însă, în luna august a aceluiași an, numărul cererilor respinse a crescut considerabil, ajungând la 9.470. În septembrie, aproape 14.000 de solicitări au fost respinse, conform informațiilor furnizate de surse oficiale.

Citește și: Românii în Marea Britanie se confruntă cu dificultăți în obținerea statului de rezidență

Taguri:

Romani, Marea Britanie, Brexit, statut de rezidență, UE, cetățeni români, Anglia, solicitare tardivă, Ministerul de Interne

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments