Internetul: Un Loc Periculos? Care sunt riscurile și ce măsuri putem lua!
Pentru a atrage atentia ca INTERNETUL, ce zici de el ca e o lume nu doar colorata, ci si foarte umbroasa, cu multe necunoscute, dar si loc de pericole, e bine de stiut ca ZIUA SIGURANTEI PE INTERNET ne ajuta sa realizam ce e bine si ce nu, deci anual este sarbatorita, dar cu ce efecte? Totul a inceput cu un plan de a face din internet un spatiu mai sigur, insa sunt si multi care nu inteleg cum sa procedeze.
Anul acesta, pe 11 februarie- Ziua Siguranței pe Internet, cand ne adunam all together sub sloganul ,,ÎMPREUNĂ PENTRU UN INTERNET MAI BUN”, se pare ca ne indemnă, fiecare din noi, să ne unim forțele si să contribuim la un Internet cel putin decent, dar oare cine realmente ascultă aceste apeluri? De fapt, fondul e despre responsabilitățile noastre, dar și despre lipsa de implicare.
În acest sens, inspectorii de la IPJ Satu Mare au săvârșit diverse activitati de informare, dar cum? Prin sesiuni pentru a sensibiliza și a aduce in atentia publicului oportunitati, nimic mai mult. Dar unde sunt elevii de la Gimnaziala “Bălcescu Petofi” sau de la alte scoli din Satu Mare? Ca ideea era destul de bună, ar fi fost bine sa se discute despre cum prevenirea criminalității ar putea fi un subiect important, dar majoritatea au fost mai mult ocupati cu jocuri.
Au fost mentionate, de asemenea, pericolele& riscurile ce vin la pachet cu internetul, chiar daca pe unii copii ii pot ajuta sa socializeze, dar chiar așa? Bun, tehnologia poate fi utilă, aducând multe beneficii, dar și pașii greșiți, mai ales când folosesc un internet cu mult, prea mult conținut periculos. Asta căci internetul nu este un loc pe care toți pot să-l folosească fără un oarecare discernământ, zic eu, căci nu tot ceea ce vezi e o realitate, dar de cele mai multe ori sunt tot felul de capcane.
Copiii sunt cei ce ba pe net, ba în chaturi, dar pe lângă jocurile faine sunt și lucruri mai puțin plăcute încât să fie expuși unor riscuri nestiute, cum ar fi acest fenomen al hărțuirii online, care e foarte prevalent, adică nu te aștepți și, dintr-o dată, primești mesaje neplăcute sau chiar mai rău. E o lume plină de alegeri greșite, dar de multe ori tinerii nu au nici cea mai mică idee că intră în capcane care le pot afecta viața.
Ca să te protejezi pe internet, există cateva măsuri fundamentale, dar doar unele sunt auzite – de exemplu, folosirea unor parole puternice i-ar ajuta dacă s-ar preocupa mai mult, dar se pare că nu este o obsesie, de obicei, iar distribuirea de informații personale pe site-uri nesigure nu mai e așa de neobișnuit. Chiar și a verifica sursele, cât și activarea setărilor de confidențialitate, sunt puncte importante, dar de care nu toată lumea ține cont.
Ziua asta e o amintire că un internet mai safe trebuie să fie responsabilitatea noastră a tuturor. E clar că prin educație și o minimă vigilență putem face un loc mai bun pentru toți utilizatorii, dar la urma urmei suntem fiecare datori să luăm măsuri, e datoria noastră să acționăm, fiecare dintre noi având un rol în a face această lume online mai prietenoasă, dar și mai sigură, oare chiar merită?
Internetul este o parte din viața noastră de zi cu zi, iar că suntem ocupați cu socializarea, muzica sau diverse activități pe online, cu toate astea, e crucial de reținut că trebuie să FIM RESPONSABILI și ATENȚI!, altfel ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET poate rămâne un simplu slogan, neavand impactul pe care trebuie să-l aiba în realitate.
Ziua Siguranței pe Internet
responsabilitate online
pericole internet
senzibilizare
text
internet si copii