Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportVila Lac 1 de pe malul lacului Floreasca va fi reabilitată cu...

Vila Lac 1 de pe malul lacului Floreasca va fi reabilitată cu o investiție de peste 50 de milioane de euro

Vila Lac 1 de pe malul lacului Floreasca va fi reabilitată cu o investiție de peste 50 de milioane de euro

Vila Lac 1, care face parte din complexul de vile de protocol al RA-APPS de pe malul lacului Floreasca, se pregătește să intre într-o etapă importantă de reabilitare. Construită în 1965, aceasta va beneficia de lucrări de refacere care vor costa peste 50 de milioane de euro, potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

O istorie încărcată de momente politice și evenimente majore

Complexul de vile de pe malul lacului Floreasca a fost construit în perioada comunistă, la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar Vila Lac 1 a devenit, în ultimele decenii, un loc de reprezentare și protocol important pentru statul român. Aici au avut loc discuții politice departe de ochii presei, au fost stabilite liste de membri ai guvernelor și au fost găzduiți șefi de state și guverne străine. De la președintele rus, Vladimir Putin, la premierul Ludovic Orban, mulți lideri de rang înalt au fost oaspeți ai acestei vile.

Vila Lac 1 are cinci corpuri de clădire, printre care corpul principal, o centrală termică, o clădire administrativă și două cabine de pază. Cu toate acestea, în ultimii ani, aceasta a prezentat deficiențe majore atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, necesitând lucrări de reabilitare și modernizare. Instalații vechi, finisaje deteriorate și probleme structurale sunt doar câteva dintre aspectele care trebuie remediate.

Lucrările de refacere vor asigura integritatea și eficiența vilei

Pentru a face față acestor probleme, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern prin care urmează să fie aprobate indicatorii tehnico-economici pentru refacerea și modernizarea vilei. Documentul semnalează necesitatea reabilitării structurale și estetice a clădirilor, precum și dotarea acestora cu tehnologii moderne, în concordanță cu standardele actuale.

Principalele lucrări propuse pentru Vila Lac 1 includ curățarea și refacerea elementelor de finisaj, eliminarea umidității, consolidarea clădirilor și înlocuirea tâmplăriei. De asemenea, se vor aduce îmbunătățiri în zonele de cazare, astfel încât acestea să poată fi folosite în condiții optime de confort și siguranță.

Un proiect de durată, dar necesar

Reabilitarea și modernizarea Vilei Lac 1 va dura aproximativ doi ani și va implica o investiție semnificativă de peste 50 de milioane de euro. Bugetul Ministerului Dezvoltării va suporta în mare parte aceste costuri.

Lucrările vor începe cu eliminarea umidității și mucegaiului, iar apoi se va trece la etapa de consolidare și refacere propriu-zisă. De asemenea, vor fi modernizate instalațiile și vor fi implementate soluții de eficiență energetică. Clădirile vor fi recondiționate din punct de vedere estetic, iar aleile și spațiile verzi vor fi reamenajate peisagistic. Dotările interioare vor fi, de asemenea, îmbunătățite pentru a asigura confortul și eficiența necesare.

Proiectul asigură un cadru adecvat pentru activități de reprezentare și protocol

Finalitatea proiectului de reabilitare și modernizare a Vilei Lac 1 este de a crea un imobil funcțional și modern, care să fie utilizat pentru activități de înaltă reprezentare și protocol. Spațiile renovate vor asigura un cadru adecvat pentru desfășurarea unor evenimente și discuții importante, fără a fi necesară implicarea unor locații externe.

Ministerul Dezvoltării argumentează investiția importantă prin faptul că modernizarea vilei va conduce la reducerea consumului de energie și resurse naturale, ceea ce va aduce beneficii pe termen lung în ceea ce privește economiile bugetare. De asemenea, reabilitarea Vilei Lac 1 va asigura paza și integritatea fizică a celor care participă la activitățile desfășurate, oferind un context propice pentru evenimente de amploare.

TAGS: Vila Lac 1, reabilitare, complex de vile de protocol, malul lacului Floreasca, Ministerul Dezvoltării

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments