Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateViitură diplomatică între Ungaria și SUA - Ambasadorul american convocat în urma...

Viitură diplomatică între Ungaria și SUA – Ambasadorul american convocat în urma declarațiilor lui Joe Biden despre premierul Viktor Orban

Viitură diplomatică între Ungaria și SUA – Ambasadorul american convocat în urma declarațiilor lui Joe Biden despre premierul Viktor Orban

Ungaria a luat o decizie fără precedent convocând ambasadorul SUA în semn de protest împotriva afirmațiilor președintelui Joe Biden, declarate într-un eveniment de campanie electorală. Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat această acțiune în cadrul unui briefing de presă desfășurat marți, 12 martie, conform Reuters.

Viktor Orban se evidențiază prin sprijinul acordat fostului președinte american Donald Trump pentru un nou mandat la Casa Albă, ceea ce a generat tensiuni recurente între Guvernul Ungariei și administrația Biden. Principalele neînțelegeri apar în contextul relațiilor strânse ale Ungariei cu Rusia în timpul conflictului din Ucraina.

Întâlnirea recentă dintre Orban și Trump din Florida a adus laude premierului ungar, considerând că acesta ar putea fi singurul candidat capabil să rezolve disputa din Ucraina.

După discuțiile avute, Joe Biden a transmis public că Orban, “a afirmat cu tărie că nu crede în viabilitatea democrației și își propune să instaureze o dictatură” în Ungaria, potrivit publicațiilor americane.

“Viziunea mea este că vom apăra democrația, nu vom slăbi acest principiu fundamental”, a subliniat liderul de la Casa Albă în contextul reuniunii de campanie.

Reacția ministrului de externe ungar a fost una vehementă, calificând declarațiile lui Biden drept “o minciună” și o “jignire deosebit de gravă”.

“Atitudinea exprimată de președinte și de administrația democrată reprezintă o povară pentru relația noastră bilatera”, a subliniat Szijjarto, răspunzând astfel întrebărilor venite în cadrul conferinței de presă.

“Nu suntem obligați să tolerăm astfel de afirmații false, indiferent de persoana care le face, fie chiar președintele Statelor Unite”, a adăugat șeful diplomației ungare, citat de Agerpres.

Viktor Orban: “Ucraina nu se va descurca singură”

Revenit în Ungaria după discuțiile din SUA, Orban a exprimat duminică seara la postul public M1 că Trump deține “planuri detaliate despre modul în care poate restabili pacea în Ucraina”.

Trump “are o viziune clară, care este dificil de contestat. El subliniază: în primul rând, nu va aloca niciun sprijin financiar în conflictul dintre Ucraina și Rusia” în cazul unui posibil al doilea mandat prezidențial, a explicat Orban.

Și “dacă americanii nu vor susține financiar, europenii nu vor putea asigura singuri finanțarea acestui război. Astfel, conflictul va lua sfârșit, având în vedere că Ucraina cu resursele proprii nu va putea face față”, a subliniat prim-ministrul naționalist al Ungariei.

Viktor Orban a refuzat să furnizeze arme către Kiev și a menținut legături strânse cu Rusia odată ce Moscova a declanșat conflictul cu Ucraina.

De asemenea, Orban a reprezentat singurul lider de guvern din Uniunea Europeană care și-a manifestat susținerea explicită pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câștigat în 2016, precum și în alegerile de patru ani mai târziu, când Trump a pierdut în fața actualului președinte democrat Joe Biden.

Din momentul accesului lui Biden la Casa Albă, relațiile dintre Budapesta și Washington au cunoscut o deteriorare accentuată, pe fondul discrepanțelor ideologice dintre premierul conservator ungar și președintele progresist american.

Citiți și:

  • Viktor Orban și Donald Trump, elogii reciproce după întâlnirea din Florida. “Reveniți și aduceți-ne pacea, domnule președinte”. VIDEO
  • Trump a informat pe Viktor Orban că Statele Unite nu vor sprijini Ucraina dacă va fi reales președinte: “Dacă America nu contribuie, conflictul se va termina”.

Foto: Profimedia Images

TAGS:

Viktor Orban, Joe Biden, ambasadorul SUA, Ungaria, Rusia, Ucraina, Donald Trump, conflictul din Ucraina

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments