Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateVictorie istorică pentru Partidul Laburist în alegerile generale din Regatul Unit

Victorie istorică pentru Partidul Laburist în alegerile generale din Regatul Unit

Victorie istorică pentru Partidul Laburist în alegerile generale din Regatul Unit

Primele estimări ale votului la ieșirea de la urne indică că Partidul Laburist ar fi obținut 410 mandate în Parlamentul britanic, în timp ce conservatorii s-ar fi limitat la doar 131, conform datelor difuzate de BBC. Aceste alegeri generale sunt considerate decisive, marcând posibil sfârșitul celor 14 ani de guvernare conservatoare în Regatul Unit. Chiar dacă este prima dată când votul are loc în afara Uniunii Europene, visul Brexit pare să fie deja prins în capcana istoriei, conform Politico.

Rezultatele sugerează că Laburiștii vor câștiga aceste alegeri generale cu o majoritate zdrobitoare de 170 de parlamentari, conform unui sondaj realizat la ieșirea de la urne de către BBC, ITV și Sky.

Dacă prognozele se adeveresc, Sir Keir Starmer va deveni noul prim-ministru al Regatului Unit, beneficiind de susținerea a 410 de deputați laburiști. Acest număr se apropie de totalul lui Tony Blair din 1997, marcând o performanță remarcabilă pentru Partidul Laburist.

Pe de altă parte, conservatorii ar urma să obțină doar 131 de mandate, cel mai mic număr înregistrat în istoria postbelică a Regatului Unit. În același timp, liberal-democrații se clasează pe locul al treilea, cu estimativ 61 de deputați.

Scrutinul a început la ora locală 7 dimineața și s-a încheiat la ora 22:00, estimările indicând o victorie covârșitoare a Partidului Laburist condus de Keir Starmer. Aproximativ 46 de milioane de alegători erau așteptați să-și exprime opțiunea pentru cei 650 de membri ai Parlamentului, iar partidele concurente aveau nevoie de cel puțin 326 de locuri pentru a forma o majoritate guvernamentală.

Urmează ca Regele Charles al III-lea să numească viitorul premier, respectând tradiția regală, iar membrii familiei regale sunt obligați să rămână neutri din punct de vedere politic în fața oricărei situații de acest gen.

Instituția monarhică britanică și Parlamentul colaborează strâns pentru a asigura stabilitatea și buna funcționare a regatului. În ciuda schimbărilor politice, monarhia și liderii politici cooperează pentru interesul comun al țării. Familiile regale sunt nevoite să păstreze o neutralitate politică, conform publicației People.

Cele patru teritorii ale Regatului Unit, respectiv Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, sunt împărțite în 650 de circumscripții electorale. În fiecare circumscripție, candidatul cu cele mai multe voturi este ales parlamentar.

Pentru a obține majoritatea în Parlament, un partid are nevoie de minim 326 de mandate. Partidul câștigător poate forma guvernul, iar liderul său devine automat prim-ministru. În cazul absenței unei majorități clare, sunt inițiate negocieri pentru formarea unei coaliții guvernamentale.

Sistemul electoral din Regatul Unit, cunoscut sub numele de “first past the post”, permite alegătorilor să voteze pentru un candidat în circumscripția lor. Astfel, nu numărul total de voturi obținute de un partid la nivel național contează, ci câștigarea fiecărei circumscripții în parte. Acest lucru explică de ce un partid precum cel condus de Nigel Farage poate obține un număr semnificativ de voturi la nivel național, dar să aibă un singur mandat în Parlament, conform The Guardian.

TAGS: Partidul Laburist, Regatul Unit, alegeri generale, Parlamentul britanic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General