Monday, June 24, 2024
HomeActualitateVictorie istorică în Grecia: Căsătoria între persoane de același sex și adoptarea...

Victorie istorică în Grecia: Căsătoria între persoane de același sex și adoptarea copiilor legalizate

Victorie istorică în Grecia: Căsătoria între persoane de același sex și adoptarea copiilor legalizate

Cu o majoritate de voturi, Parlamentul de la Atena a adoptat joi o lege istorică prin care se acordă cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători și de a adopta copii. Astfel, Grecia devine una dintre primele țări ortodoxe care legalizază căsătoria între persoane de același sex, marcând un moment important pentru comunitatea LGBT. Aprobat cu votul a 176 dintre cei 300 de parlamentari ai Greciei, proiectul de lege va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege a stârnit o dezbatere intensă în Parlament, în ciuda opoziției venite din partea partidului de centru-dreapta „Noua Democrație” al primului ministru Kyriakos Mitsotakis. Cu toate acestea, proiectul a obținut sprijin din partea opoziției de stânga, evidențiind rare demonstrații de unitate între partide pe o temă atât de sensibilă.

Răspunsul comunității LGBT la adoptarea legii a fost unul de bucurie și entuziasm. Stella Belia, lidera grupului de părinți de același sex Rainbow Families, a declarat că este un moment istoric și o zi de bucurie pentru toți cei implicați. Nikos Nikolaidis, un istoric în vârstă de 40 de ani, care s-a alăturat unui miting în favoarea proiectului de lege înaintea votului, a subliniat că aceasta este o victorie importantă pentru drepturile omului, egalitate și societatea greacă în ansamblu.

În ciuda acestei victorii, societatea greacă rămâne divizată în privința căsătoriei între persoane de același sex. Biserica Ortodoxă, bazându-se pe credințele sale, se opune ferm acestei decizii și consideră homosexualitatea un păcat. În același timp, mulți reprezentanți ai comunității LGBT susțin că proiectul de lege nu merge suficient de departe și aduc în discuție obstacolele existente în privința utilizării metodelor de reproducere asistată de către cuplurile LGBT, precum și accesul limitat la sarcinile surogat.

Deși legea recunoaște copiii deja născuți prin metode de reproducere asistată în străinătate, nu extinde aceste drepturi la cuplurile LGBT din Grecia. Aceste aspecte au fost aduse în atenție de către membrii comunității LGBT și se așteaptă ca în viitor să existe schimbări în acest sens.

Printre reacțiile opoziției vine și din partea unor partide de extremă dreapta, cum ar fi Elliniki Lysi, care a caracterizat proiectul de lege drept “anticreștin” și a afirmat că acesta aduce daune intereselor naționale. Fostul premier Antonis Samaras, parlamentar al formațiunii „Noua Democrație”, a declarat că va vota împotriva legii, argumentând că căsătoria între persoane de același sex nu este un drept al omului.

Cu toate opozițiile și dezacordurile, adoptarea acestei legi marchează un progres semnificativ pentru drepturile persoanelor LGBT în Grecia. Această decizie ar putea avea un efect de schimbare a mentalității în societate și deschide drumul către mai multă egalitate și acceptare.

Nu trebuie să uităm de eforturile depuse de militanții din comunitatea LGBT, care de-a lungul decadelor au luptat împotriva opoziției Bisericii și a politicienilor de dreapta. În anul 2008, două cupluri de lesbiene și gay au sfidat legea și s-au căsătorit pe insula Tilos, însă nunțile lor au fost ulterior anulate de o instanță superioară. Ulterior, în anul 2015, Grecia a permis parteneriatul civil între cuplurile de același sex, iar în 2017 a recunoscut legal identitatea de gen. În plus, în urmă cu doi ani, a interzis terapia de conversie pentru minori, cu scopul de a respinge practicile care încearcă să schimbe orientarea sexuală a unei persoane.


TAGS:

lege
căsătorie
dreptul de a adopta
copii
comunitatea LGBT
drepturile omului
egalitate
societatea greacă
Biserica Ortodoxă
cupluri LGBT
obstacole reproducere asistată
sarcini surogat
drepturile persoanelor LGBT
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General