Scania în Flotă: Vânzările Care Mizează pe Viitor și Provocări Surprinzătoare!
Vânzările de camioane Scania noi au crescut in 2024, comparativ cu 2023, și asta se leagă de interesul pentru unități second-hand, ceea ce e destul de semnificativ pentru transportatori care caută soluții de trade-in ca să-și reînnoiască flotele, dar și deoarece leasing-ul operațional devine o opțiune din ce în ce mai căutată, pentru a putea planifica mai eficient costurile. Tot în același timp se testează modelul electric Scania BEV, clienții dorind să se lămurească singuri de autonomia acestuia și cum se integrează în viața de zi cu zi, dar cu toate astea, problemele legate de infrastructură sunt un factor cheie care afectează deciziile de achiziție.
Pe de altă parte, Scania Black Sea Unit – adică Romania, Republica Moldova și Bulgaria – a reușit să livreze 982 de camioane noi, cu 597 în România și 385 în Bulgaria – deci un pic mai bine raportat la totalul de 1.110 înmatriculări în regiune, acestea ar însemna o cotă de piață de 10,6%, dar managing directorul Karol Socol crede că se pot aștepta la o expansiune mai mare, având în vedere că dimensiunea piețelor din vecinătate poate oferi oportunități noi, dar economia regională mereu fluctuează.
Cand vine vorba de România, s-au înmatriculat 716 camioane, care rezultatează într-o cotă de 9,41% a pieței, iar în Bulgaria cotele ajung la 13,8% cu 394 de unități – deci se poate observa o preferință clară pentru tractoare 4×2, mai ales pentru transport pe distanțe lungi, iar cele mai căutate configurații în 2024 au fost Scania Super cu motoare de 460 și 500 CP. E foarte interesant că majoritatea clienților sunt deja familiari cu produsele Scania, ceea ce sugerează o loialitate crescută față de brand, dar și un semnal că produsele sunt pe deplin apreciate, cum a spus Karol Socol.
Noul director de vânzări, Peter Donchev, a menționat că în ciuda scăderii volumelor pe piața europeană, transportatorii din România și Bulgaria vor gasi soluții pentru a rămâne competitivi, mai ales având salarii mai mici pentru șoferi decât cei din vest, iar camioanele noi le oferă eficiență în transportul internațional și construcții. Deși prețul mai mare la achiziție poate părea dur, economiile de operare sunt semnificative, în plus oferta de trade-in este atrăgătoare, având în vedere că volumele în construcții rămân constante, iar proiectele de investiții în Bulgaria și România sunt pe agenda majoră.
Scania Black Sea, percepută ca un brand puternic, a organizat o caravană dedicată segmentului de construcții, în care să-și demonstreze pregătirea de a livra vehicule de top, clienții având opțiuni la alegerea carosierului preferat și diverse suprastructuri, ceea ce aduce un plus de flexibilitate pe piață, dar provocările legate de briefele de cerințe sunt mereu la ordinea zilei.
în privința emisiilor de CO2, majoritatea camioanelor livrate sunt încadrate în clasa 3 de poluare, deci beneficiază de taxe reduse de drum în multe țări, și asta e o veste bună, mai ales pentru piețele mai stricte cum sunt Germania și Austria, dar fiindcă noile tehnologii sunt în continuă evoluție, Scania Super este văzută ca cea mai eficientă opțiune din punct de vedere al consumului și emisiilor, ceea ce devine din ce în ce mai atrăgător pentru clienți, și după câteva luni, unele flote s-au mărit rapid.
Se continuă cu testările pentru Scania BEV, iar clienții din România pot să observe cum funcționează în realitate, iar Karol Socol apreciază că performanța camionului electric a fost peste așteptări, ceea ce este cu adevărat o surpriză bună. Totuși, directorul general menționează că 2024 a fost un an plin de provocări și activități de promovare cu clienții, iar implicarea lor a generat comenzi stabilizate la început de 2025, deci staționare în producția din primul trimestru, ceea ce dupăchiu un termen de livrare destul de acceptabil.
până în prezent, Scania a reușit să rămână bine plasată pe piața europeana, cu prețuri relativ stabile, și continuă să ofere opțiuni cu propulsie pe gaz și HVO, dar provocările legate de disponibilitatea biogazului și costul acestuia rămân teme de discuție curente, ceea ce joacă un rol important în expansiunea acestui segment.
Pe de altă parte, vânzările de camioane second-hand au fost și ele impresionante, cu peste 200 de unități vândute, ceea ce a dus la un inventar limitat de vehicule uzate, plus că cererea pentru trade-in s-a crescut, dar cu un anume echilibru între prețuri și specificații, iar camioanele foarte vechi nu sunt prea dorite iar acest lucru poate influența semnificativ strategia de vânzări, deci rămâne să vedem cum se va implica Scania pe această nișă.
În 2024, 426 de camioane noi si 208 camioane uzate, care au fost finanțate de Scania Credit, au arătat o ușoară scădere în comparație cu 2023, și, de asemenea, chiar dacă nu s-au raportat fluctuații majore în ratele dobânzilor, leasing-ul operațional se prezintă ca o soluție viabilă pentru clienți. Câteva retrageri care s-au remarcat pe piață arată o responsabilitate crescândă din partea clienților, dar și un proces rigoros în selecție din partea departamentului de risc de credit, care se asigură că noul portofoliu rămâne solid și profitabil.
Scania Romania, văzând oportunitate pe piața de servicii post-vânzare, a întâmpinat o cerere crescută în 2024, cu 471 de instalări de Smart Tacho 2, iar pentru 2025 prețul acestui serviciu a fost stabilit, iar 599 de camioane livrate deja echipate cu tehnologia nouă este o dovadă că se investește în eficiență și modernizare. De asemenea, încasările pe acest segment au crescut cu 10%, dar Scania dorește să continue să îmbunătățească ecologiile prin tehnologii mai prietenoase cu mediu, dar ce se întâmplă în viitor rămâne de văzut, având în vedere observațiile asupra economicii locale, și strategia de expansiune inclusiv în Republica Moldova devin relevate pe termen mediu.
vânzări camioane Scania
Black Sea Unit
masini constructii
emisiile CO2
cota pietii
leasing operational
camioane second-hand
service-uri