Tuesday, April 16, 2024
HomeSportUrși agresivi împușcați în Odorheiul Secuiesc: Ursoaică și un pui au căzut...

Urși agresivi împușcați în Odorheiul Secuiesc: Ursoaică și un pui au căzut victimă capturării

Urși agresivi împușcați în Odorheiul Secuiesc: Ursoaică și un pui au căzut victimă capturării

În orașul Odorheiul Secuiesc, situația s-a agravat în ultima perioadă odată cu apariția unei ursoaice și a unui pui care pătrundeau frecvent în zonele populate de oameni. După mai multe luni de monitorizare, autoritățile locale au luat decizia de a acționa în vederea relocării acestor animale periculoase.

Eforturile de capturare a urșilor au fost coordonate de o echipă de intervenție, care a amplasat mai multe capcane speciale. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost cele așteptate, deoarece doar un singur pui a fost prins.

Puiul de ursoaică capturat are peste un an și a fost înregistrat cu un microcip pentru a putea fi monitorizat în viitor. Autoritățile intenționează să elibereze animalul într-un fond forestier situat departe de așezările umane, sub egida unei asociații de vânătoare cu care Primăria Odorheiu Secuiesc are un contract în derulare.

Decizia controversată de împușcare

Delegatul viceprimar al Odorheiului Secuiesc a explicat pentru presă că ursoaica și celălalt pui erau extrem de agresivi și nu puteau fi capturați în siguranță pentru a fi relocati. Confruntată cu această situație dificilă, echipa de intervenție a fost nevoită să recurgă la măsuri mai drastice și să îi împuște.

Eforturile de capturare au fost extrem de dificile și periculoase din cauza agresivității animalelor. Viceprimarul susține că încercarea de scoatere a capcanei din locul în care a fost amplasată a eșuat din cauza ursoaicei care îi ataca pe membrii echipei. Chiar și după ce capcana a fost îndepărtată, ursoaica nu s-a oprit din atac. Situația s-a agravat și mai mult când și celălalt pui a început să se comporte agresiv, ceea ce a determinat autoritățile să ia decizia drastică de a-i împușca.

Viceprimarul Ölvedi Zsolt a făcut precizări privind decizia de a împușca urșii, menționând că, chiar și în cazul în care s-ar fi reușit capturarea puiului, riscul ca ursoaica să atace pe cineva ar fi rămas prezent. Demersul a fost considerat necesar pentru a evita incidente grave în zona locuită de oameni.

Motivul nepotrivirii tranchilizanților

Autoritățile locale au făcut tot posibilul pentru a asigura siguranța populației și a animalelor sălbatice. Au fost luate măsuri suplimentare, cum ar fi instalarea unei custi speciale pentru a atrage urșii la capturare și transmiterea de mesaje RO-ALERT către comunitate.

Ölvedi Zsolt a explicat că intervenția directă asupra urșilor era extrem de periculoasă și cu un grad mare de risc, din moment ce arma utilizată pentru procedurile de tranchilizare trebuia folosită de la o distanță de 15-17 metri. În plus, tranchilizarea ar fi presupus un risc și mai mare, deoarece urșii nu adorm instantaneu și pot deveni imprevizibili și mai agresivi în această stare.

Astfel, în lipsa altor opțiuni viabile, împușcarea a fost considerată cea mai bună soluție pentru a asigura siguranța comunității și a animalelor implicate.

TAGS: urși, Odorheiul Secuiesc, relocare, ursoaice, capturare, siguranța populației
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments