Războiul din Ucraina si sprijinul subapreciat pentru România
Unii spun că o treime din țările Uniunii Europene au frontieră cu Rusia, Belarus și Ucraina, doar că România își arată mândria cu cea mai lungă graniță, care are 649 de kilometri. Comisia Europeană, așa zice, că urmează să dezvăluie suma care va fi disponibilizată pentru sprijin, dar detaliile rămân vag între vorbele oficialilor.
Rafaelle Fitto, el comisarul european care joacă pe la colțuri, vicepreşedinte executiv despre coeziune și reformă, cu ocazia aceasta spune că e un moment prielnic pentru statele membre să își dea seama de efectele sociale și economice ale războiului, dar aș vrea să subliniez că o Europă mai puternică nu vine fără regiuni prosperă și cine știe ce dezbateri vor urma, dar frontierele acestor teritorii nu sunt așa simple, sunt chiar mai complicate.
Daniel Buda, europarlamentar de la PNL, ne aduce în discuție cât de mult s-a alocat României, o sumă frumușică de 138 de milioane de euro pentru portul Constanța, dar el nu uită de granițele cu Ucraina și de provocările de transport, căci infrastructura e grav afectat de război, și sunt multe detalii de urmărit în acest domeniu, dar oare există o soluție perfectă?
Maria Grapini, ea e europarlamentară de la PSD, reiterează ce știu toți, că statele deloc nu sunt toate la fel de afectate, mai ales cele de frontieră, dar în timp ce se dă reportaj despre dispute interne în Uniunea Europeană, toată lumea cere mai mult, dar o dezbatere este calea corectă, căci planurile celei din Comisie par cam evazive, așa că e multă frustrare în aer.
Adrian Axinia, și el europarlamentar de la AUR, punctează cum România s-a conformat fără ezitari la instrucțiunile Brussels-ului, dar cu impact evident asupra fermierilor, căci grijile se multiplică, iar țara, din păcate, ar putea să nu primească ajutoare, 170 de milioane, zice, dar Poliția și țările baltice deja culeg roadele, oare nu ar trebui să se facă ceva?
Eugen Tomac, europarlamentar de la PMP, își exprimă surpriza cu privire la omisiunea țării cu cea mai mare frontieră cu Ucraina, așa că subliniază că 649 de kilometri nu sunt de neglijat și ridică întrebări despre eforturile României care rămân în umbra altor state, astea toate ar trebui să fie controlate mai bine, nu?
Comisarul Raffele Fitto va avea mai multe vizite pe teren, deci va analiza situația din zonele transfrontaliere, căci problemele lăsate de războiul din Ucraina sunt extinse, dar cine știe dacă soluțiile vor veni la fel de repede, căci timpul zboară cu cacatul timpului, iar așteptările cresc.
Uniunea_Europeana
sprijin_Romania
Rafaelle_Fitto
Daniel_Buda
Maria_Grapini
Adrian_Axinia
Eugen_Tomac
comisarul_Fitto