Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeActualitateUn nou termen în dosarul "Barocamera" - Cazul de corupție legat de...

Un nou termen în dosarul “Barocamera” – Cazul de corupție legat de tragedia din Colectiv

Un nou termen în dosarul “Barocamera” – Cazul de corupție legat de tragedia din Colectiv

Dosarul “Barocamera”, trimis în judecată în 2017 în legătură cu incendiul din clubul Colectiv din 2015, a ajuns la un nou termen în instanță. De-a lungul timpului, acest dosar a fost amânat de nu mai puțin de 71 de ori, iar primul verdict ar putea fi dat abia în aprilie 2024. Procesul se desfășoară la o viteză îngrijorătoare, având în vedere că vorbim despre primul mare dosar de corupție legat de tragedia din Colectiv.

  • Incidentul din Colectiv s-a soldat cu 64 de persoane decedate și peste 140 de răniți grav. După această tragedie, procurorii au început ancheta și au descoperit că mai multe persoane au adus un prejudiciu de peste opt milioane de lei Spitalului Floreasca din București prin achiziționarea de echipamente supraevaluate și a unei barocamere care nu funcționa în momentul catastrofei.
  • În cadrul procesului, care are loc în aceste zile, sunt judecați Ioan Lascăr, șef al chirurgiei plastice în spital, Maria Gontariu, șefa achizițiilor, și reprezentanții firmei care au livrat aparatura nefuncțională. Alexandru Radu Macovei, fostul manager al Spitalului Floreasca, a fost și el inculpat în acest dosar, dar a decedat în luna decembrie a anului trecut.
  • Ultimul termen din dosarul “Barocamera” a avut loc pe 30 ianuarie 2023, când instanța a fost informată despre decesul lui Alexandru Radu Macovei, fostul manager al spitalului. Acest eveniment a dus la o nouă amânare a procesului.
  • Pe lângă cele 71 de amânări, cazul a fost marcat și de alte întârzieri în ultimul an. Instanța a aprobat cererea inculpaților și a Parchetului de readministrare a probei cu martori, iar firma Gemedica și administratorul acesteia au cerut expertize tehnice și financiar-contabile după începerea procesului.
barocamera lascar agerpres7750655 Un nou termen în dosarul "Barocamera" - Cazul de corupție legat de tragedia din Colectiv
Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, și prof. dr. Ioan Lascăr participă la inaugurarea unei secții pentru arși la Spitalul Floreasca. Foto: Agerpres

Alexandru Radu Macovei – Fostul manager al Spitalului Floreasca

Alexandru Radu Macovei a fost managerul Spitalului Floreasca din Capitală în anul 2013, atunci când au avut loc faptele cercetate în dosarul “Barocamera”. Potrivit procurorilor, el a fost cel care a aprobat referatul de necesitate pentru achiziționarea barocamerei, referat întocmit de medicul Ioan Lascăr. Din păcate, fostul manager a decedat în luna decembrie a anului trecut.

Expertize îndelungate după șase ani de judecată

Cazul “Barocamera” a fost marcat de numeroase amânări și solicitări de expertize pe durata celor șase ani de judecată. La ultimul termen, instanța a invocat moartea lui Alexandru Radu Macovei ca unul dintre motivele care au dus la amânarea procesului. Totodată, se dorește și confirmarea mandatului de asistență juridică pentru avocații celor implicați în acest caz complex.

Alte cereri de amânare au venit și din partea firmei Gemedica și administratorului său, Aurel Galea, care au solicitat expertize tehnice și financiar-contabile, după șase ani de la începerea judecății.

Detalii despre cazul “Barocamera”

Încă de pe 2 noiembrie, la doar două zile după tragedia din Colectiv, presa a dezvăluit că există o unitate de mari arși în cadrul Spitalului Floreasca, o unitate modernă, inaugurată de politicieni, dar nefolosită. Această unitate, inclusiv barocamera, a fost achiziționată cu suma de 3,4 milioane de lei și nu a fost recepționată corespunzător, nefiind funcțională în momentul în care tragedia Colectiv a avut loc.

Ancheta procurorilor DNA a scos la iveală faptul că mai multe persoane, inclusiv Alexandru Radu Macovei și Ioan Lascăr, au adus un prejudiciu de peste opt milioane de lei Spitalului Floreasca prin achiziționarea de echipamente supraevaluate și a unei barocamere care nu funcționa corect.

În urma deschiderii dosarului în anul 2017, procesul “Barocamera” a adunat numeroase probe și mărturii, însă verdictul final se lasă încă așteptat.

TAGS: Barocamera, Colectiv, dosar de corupție, Spitalul Floreasca, anchetă, expertize, procurori, incendiu, unitate de mari arși.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments