Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportUn nou pericol geologic amenință o regiune cheie a planetei

Un nou pericol geologic amenință o regiune cheie a planetei

Un nou pericol geologic amenință o regiune cheie a planetei

O regiune din lume este pe cale să se rupă în două, ceea ce va afecta structura întregii planete, dar și istoria și mai ales viețile oamenilor. Oamenii de știință urmăresc cu atenție această situație și nu au vești prea bune. Descoperirea recentă a unui subcontinent care se va rupe în două aduce provocări și amenințări majore.

Subcontinentul indian va suferi modificări dramatice

În urmă cu câțiva ani, comunitatea științifică a aflat că Africa se află în punctul critic de a se rupe în două. Acum, experții în geologie au concluzionat că și un subcontinent este pe punctul de a se dezintegra. Fenomenul este rezultatul unei “lupte” de peste 60 de milioane de ani dintre plăcile tectonice indiene și cele eurasiatice. Această bătălie geologică are loc sub masivii Munți Himalaya.

Confruntarea dintre cele două plăci va duce la scufundarea unei bucăți din placa indiană sub cea eurasiatică și va provoca desprinderea subcontinentului indian. Contrar așteptărilor, procesul de rupere se va realiza pe orizontală, cu straturi separate, și nu pe verticală. Ca urmare, părțile care au constituit Platoul Tibetan vor rămâne la suprafață, în timp ce cele mai joase se vor scufunda în mantaua Pământului.

Acest fenomen reprezintă o descoperire semnificativă pentru comunitatea ştiințifică și pune în discuție înțelegerea actuală a dinamicii plăcilor tectonice. “Nu am știut că e posibil ca niște continente să se comporte așa, iar asta este, pentru știința solidă a Pământului, destul de fundamental”, declară Douwe van Hinsbergen, geodinamician al Universității din Utrecht și cercetător al studiului “Geophysical Union”.

Formarea unui nou ocean în Africa

Pe lângă desprinderea subcontinentului indian, există și un alt fenomen similar care amenință Africa. Se crede că, în viitor, continentul african se va rupe în două și va apărea un nou ocean. Studiile arată că în zona Riftului African de Est, în deșertul etiopian, se formează treptat un nou gol. Dacă acest proces de divizare a Africii va continua într-un ritm constant, state precum Uganda sau Zambia ar putea obține ieșire la mare peste sute de ani.

Pe de altă parte, există și consecințe imediate ale acestor schimbări geologice în Africa. Efectele lor asupra climei și a mediului sunt deja observate. De exemplu, în 2018, Kenya a fost lovita de ploi torențiale, inundații și alunecări de teren ca urmare a evenimentelor extreme. Viața a fost afectată în mod negativ, iar locuințele oamenilor au fost distruse de apele învolburate.

Geologul David Adede susține că plăcile africane suferă modificări constante, cu o mărire anuală de 2,5 centimetri: “Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, placa somaleză, se îndepărtează de a doua cu 2,5 centimetri pe an. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”, explică expertul.

Concluzii

Fenomenele geologice precum desprinderea subcontinentului indian și posibila divizare a Africii reprezintă descoperiri remarcabile, care modifică perspectiva asupra evoluției geologice a planetei. Aceste schimbări aduc cu ele riscuri și provocări majore pentru populația locală și mediul înconjurător. Oamenii de știință continuă să monitorizeze aceste fenomene și să studieze impactul lor în speranța de a înțelege mai bine aceste procese complexe.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments