Sunday, June 23, 2024
HomeActualitateUn grup de 49 de persoane trimise în judecată pentru înşelăciune și...

Un grup de 49 de persoane trimise în judecată pentru înşelăciune și fals în documente

Un grup de 49 de persoane trimise în judecată pentru înşelăciune și fals în documente

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au făcut public astăzi că procurorii au finalizat ancheta și au decis trimiterea în judecată a unui grup format din 49 de persoane. Acestea sunt acuzate de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații. Cazul este unul de amploare și a implicat un număr total de 60 de persoane fizice, însă dosarul a fost finalizat și finalizarea investigațiilor a avut loc în perioada 2017-2020.

Conform anchetatorilor, aceste persoane au solicitat și obținut în mod fraudulos indemnizații pentru creșterea copilului, acordate de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București. Această acțiune a fost posibilă prin intermediul înscrisurilor falsificate, care atestau angajarea lor fictivă la diferite societăți comerciale, îndeplinirea stagiului minim de cotizare și veniturile realizate. Astfel, aceștia au reușit să obțină indemnizațiile în mod ilegal și să înșele sistemul.

Procurorii au dezvăluit că acest plan de înșelăciune se desfășura prin emiterea adeverințelor de venit și deciziilor de suspendare a contractelor individuale de muncă falsificate, dar și prin înregistrarea unor declarații fiscale fictive pe site-ul ANAF. Aceste documente, care au fost create în mod fraudulos, atestau angajarea beneficiarilor la societăți comerciale și obținerea veniturilor salariale timp de 12 luni consecutive din ultimele 24 de luni. Astfel, aceștia îndeplineau stagiul minim de cotizare impus de lege pentru a beneficia de indemnizații pentru creșterea copiilor.

Un aspect important al acestui caz este că funcțiile ocupate și salariile raportate nu erau în concordanță cu pregătirea sau experiența inculpaților sau cu veniturile pe care aceștia le-au avut anterior în cadrul altor societăți comerciale. Beneficiarii indemnizațiilor erau de obicei persoane fără posibilități materiale sau care aveau venituri mici, iar aceștia au considerat că această metodă de înșelăciune este una eficientă pentru a obține fondurile necesare creșterii copiilor.

Anchetatorii au subliniat faptul că persoanele angajate fictiv nu au desfășurat nicio activitate lucrativă în cadrul societăților comerciale în cauză și nici nu au încasat venituri de la acestea. Scopul lor era doar de a crea documentele false necesare obținerii indemnizațiilor pentru creșterea copiilor, după care aceștia depuneau cereri pentru a obține aceste fonduri. Prejudiciul total cauzat Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București este de 4.356.907 lei, iar în urma investigațiilor a fost recuperată suma de 1.368.448 lei. Astfel, aproximativ o treime din prejudiciu a fost recuperat până în acest moment.

Cazul a atras atenția autorităților și printr-un alt aspect – înainte de trimiterea în judecată a celor 49 de inculpați, au fost încheiate 12 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Astfel, aceștia au recunoscut culpa și au fost de acord cu aplicarea unor sancțiuni mai ușoare. Detalii despre acești inculpați și sancțiunile aplicate nu au fost dezvăluite până în acest moment.

Dosarul a fost trimis spre soluționare la Judecătoria Sectorului 1 București, iar următoarea etapă a procesului va fi audierea inculpaților și aducerea de probe pentru susținerea acuzațiilor. Este de așteptat ca acest caz să fie unul complex și să atragă atenția publicului și a mass-media în perioada următoare.

TAGS: înșelăciune, fals, indemnizații, Parchet București

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General