Monday, June 24, 2024
HomeActualitateUn europarlamentar grec a fost ales din închisoare. Fostul primar se află...

Un europarlamentar grec a fost ales din închisoare. Fostul primar se află după gratii pentru „cumpărare de voturi”, în Albania


Fredi Beleri, unul din cei 21 de europarlamentari aleşi în Grecia, se află în închisoare în Albania, transmite luni AFP, potrivit Hotnews.ro. El reprezintă partidul conservator Noua Democraţie a premierului Greciei, Kyriakos Mitsotakis. În 2023, aceasta a fost ales primar al oraşului Himara din Albania, unde există o minoritate greacă semnificativă.


După victorie însă, Beleri, de 52 de ani, cu dublă cetățenie greacă și albaneză, a fost condamnat pentru cumpărarea de voturi. El se află după gratii în Albania din luna mai 2023, iar localitatea sa este acum condusă de un edil interimar.


Problemele sale penale au afectat relaţiile între Grecia şi Albania. Beleri a susţinut că arestarea lui a fost motivată politic.


Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Atena a apreciat atunci că sentinţa împotriva lui Beleri – doi ani de închisoare – este „evident disproporţionată faţă de gravitatea presupusei infracţiuni”.


Grecia a avertizat chiar că ar putea exista repercusiuni asupra demersurilor de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană.


Potrivit presei greceşti citate de AFP, Beleri a salutat din închisoare victoria la alegerile europarlamentare, afirmând că a „luptat pentru democraţie, statul de drept, libertăţile şi demnitatea cetăţenilor”.


Se pare însă că politicianul are şi alte antecedente. Conform presei albaneze, în 1997, el a fost condamnat cu suspendare pentru posesia de arme. Sentinţa respectivă a fost redusă în urma apelului.RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General