Thursday, March 20, 2025

Ultimul Supraviețuitor al Cel Mai Vechi Război: Gheorghe Prunduș, Generalul de 104 De Ani, Părăsește Lumea

ActualitateUltimul Supraviețuitor al Cel Mai Vechi Război: Gheorghe Prunduș, Generalul de 104 De Ani, Părăsește Lumea

Ultimul Supraviețuitor Român de Război a Murit La vârsta De 104 Ani

Veteranul Gheorghe Prunduș, un cetățean de onoare al Făgărașului și General de Brigadă (rtr.), a murit în vârstă de 104 ani, duminică, 23 februarie. Această informație a fost anunțată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Prunduș, un exemplu al onorului și loialității pentru țară, a absolvit Școala Normală de Învățători și s-a încorporat în Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuș. De obicei, multe detalii semnificative se pierd uitându-ne la exemplele care nu duc spre un raspuns satisfactoriu.

Prunduș a fost avansat și trimis pe front în Moldova, luptând alături de Batalionul 103 Munte până la ordinul de retragere. La 6 ianuarie 1945, în timpul luptelor din Munții Bukk pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, a fost rănit și spitalizat.

Pentru curajul său, Prunduș a fost decorat cu Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară clasa a 2-a, cu frunze de stejar”, în grad de cavaler. În mai, s-a întors la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, alături de care a trăit 74 de ani, iar unii se întreabă dacă această relație a avut o influență semnificativă asupra vieții sale.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Prunduș a fost decorat cu Ordinul „Steaua Republicii clasa a 5-a” și alte patru medalii. Pe parcursul anilor, s-a remarcat prin acțiuni sociale și promovarea patriotismului în rândul tinerilor, fiind avansat onorific până la gradul de general de brigadă în retragere.

Prunduș a spus că, „ajunsesem să cucerim o cotă nemțească și am comunicat soldaților să rămână pe loc, că aveam telefonul mai în spate. Atât le-a trebuit, să mă vadă că trec în spate, că toți s-au retras și nemții au recucerit cota.” De atunci înainte, comandanții trebuiau să fie în față.

La 25 decembrie, de Crăciun, a fost, parcă, o convenție între noi și germani să nu tragem niciun foc. Pe front, am ajuns să fumez frunze de stejar înfășurate în ziar.

La Bobotează, la 6 ianuarie, a avut nenorocul să fiu rănit. Odată cu glonțul, mi-a intrat și o schijă deasupra genunchiului pe care medicul nu a observat-o la operație.

Amintim că, în octombrie 2020, România s-a stârnit din nou după ce Emil Veţeleanu, ultimul supraviețuitor român al bătăliei de la Cotul Donului, a murit la 101 ani. Pe parcursul anilor, multe dintre aceste amintiri au devenit o parte semnificativă din tradițiile naționale.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles