Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeEconomie si FinanciarUE propune două metode de calcul pentru alinierea României la standardul venitului...

UE propune două metode de calcul pentru alinierea României la standardul venitului minim european

UE propune două metode de calcul pentru alinierea României la standardul venitului minim european

Uniunea Europeană (UE) a sugerat două metode de calcul prin care România poate fi aliniată la nivelul standardului venitului minim european. Aceste propuneri au fost făcute în contextul discuțiilor privind majorarea salariului minim brut și asigurarea unui trai decent pentru cetățenii români.

Prima metodă de calcul suggestedă de UE ia în considerare coșul minim de consum. În prezent, salariul mediu brut din România este de 7.567 de lei. Pentru a asigura un trai decent, coșul minim de consum a fost evaluat la 3.807 de lei lunar. În plus, salariul minim brut lunar este de 3.300 de lei. Conform experților, dacă România ar adopta această abordare pentru determinarea venitului minim european, acesta ar trebui să fie cu cel puțin 800 de lei net mai mare, apropiindu-se de valoarea coșului minim de consum.

O altă metodă de calcul sugerată de UE este cea care propune ca venitul minim garantat în România să fie de 50% din salariul mediu brut pe economie. În acest caz, decalajul dintre venitul minim actual și venitul minim european ar crește cu aproximativ 500 de lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să fie majorat cu aproximativ 1.300 de lei, pentru a se alinia la standardele europene.

În plus, Institutul Național de Statistică (INS) a făcut o altă propunere referitoare la ajustarea salariului minim brut în funcție de rata inflației. Potrivit INS, în cazul în care inflația ar fi de 7%, salariul minim brut ar trebui să crească cu minim 200 de lei în acest an. Această măsură ar contribui la îmbunătățirea veniturilor și la asigurarea unui trai decent pentru români.

În prezent, venitul minim actual garantat în România este de 1.900 de lei. Cu toate acestea, acesta este cu aproximativ 50% (1.000 de lei, în medie, în valori absolute) sub pragul necesar pentru asigurarea unui trai decent. Majorarea salariului minim și alinierea la standardele europene ar putea contribui la reducerea decalajului și la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români.

TAGS: România, UE, venit minim european, salariu minim brut, coș minim de consum, trai decent

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments