Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportUE limitează plățile în numerar la 10.000 de euro pentru combaterea finanțării...

UE limitează plățile în numerar la 10.000 de euro pentru combaterea finanțării terorismului

UE limitează plățile în numerar la 10.000 de euro pentru combaterea finanțării terorismului

Statele membre UE au ajuns la un acord cu Parlamentul European (PE) pentru a limita plățile în numerar efectuate pe teritoriul Uniunii Europene la 10.000 de euro. Această măsură face parte din eforturile de armonizare a legislațiilor naționale și de combatere a tranzacțiilor financiare suspecte.

Țările UE adoptă restricții asupra plăților în numerar

În prezent, țări precum Franța au deja reglementări mai stricte decât cele impuse la nivelul UE în ceea ce privește utilizarea banilor cash. Cu toate acestea, alte state, precum Austria sau Germania, nu aveau restricții în acest sens până acum.

Acordul privind limitarea plăților în numerar reprezintă un pas important pentru armonizarea legislațiilor și consolidarea luptei împotriva finanțării terorismului. După doi ani și jumătate de negocieri, statele membre UE și PE au decis să introducă aceste restricții în acest an.

În conformitate cu acest acord, plafonul de 10.000 de euro pentru tranzacțiile în numerar va împiedica infractorii, organizațiile criminale și teroriștii să-și legitimeze profiturile prin intermediul sistemului financiar, a declarat ministrul belgian al Finanțelor, Vincent Van Peteghem, reprezentantul țării care deține președinția Consiliului UE, conform News.ro.

Pachetul de măsuri a fost propus inițial de către Comisia Europeană în iulie 2021. Comisarul european Mairead McGuinness însărcinat cu Servicii Financiare, a salutat acest acord ca fiind o etapă importantă în lupta împotriva banilor murdari din UE.

UE consolidează eforturile în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Noile reglementări privind plățile în numerar reprezintă doar una dintre măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a combate fenomenele de spălare a banilor și finanțare a terorismului. Acestea vor impune cerințe mai stricte băncilor, agențiilor imobiliare și cazinourilor în identificarea clienților și proprietarilor de active în spatele unor scheme financiare opace.

Noul cadru legal se va aplica și sectorului activelor cripto, cu scopul de a asigura o mai mare trasabilitate a tranzacțiilor. Reglementările vor fi extinse și către comerțul cu produse de lux, precum metale prețioase, bijuterii, ceasuri, precum și în domeniul vehiculelor de lux, avioanelor private și iahturilor. Cu toate acestea, se va acorda o perioadă de tranziție de cinci ani pentru cluburile de fotbal profesioniste și agențiile acestora, conform Fanatik.ro.

Pentru a consolida eforturile în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în luna decembrie a anului trecut, Parlamentul European și statele membre au aprobat înființarea unei Agenții UE speciale. Aceasta va funcționa sub denumirea de AMLA (Agenția UE împotriva spălării banilor) și va avea rolul de a supraveghea și coordona autoritățile naționale în detectarea și combaterea activităților financiare dubioase care trec frontierele.

Taguri: plățile în numerar, finanțarea terorismului, restrictii financiare, banii murdari UE, spălare bani, AMLA.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments