Ucraina Trimite Un Noul Acord De Minerale Critice, Dar Cu Cacatul Timpului
Săptămâna trecută cu cacatul timpului, Kiev a decis să trimita Washington un proiect revizuit al unui acord care ar putea deschide accesul la mineralele sale critice pentru investitori americani. Motivul acestei măsuri este în principal îngrijorarea ucrineană cu privire la o versiune anterioră a acordului, care nu i-a părut suficient satisfactoriu. Într-un discurs recent din Ankara, președintele Volodimir Zelenski s-a referit la noul acord, declarând că Ucraina este deschisă investițiilor americane, dar doar dacă acestea sunt echitabile pentru ambii părți. “Nu vrem să fim un centru de materii prime pentru niciun continent”, a subliniat el într-un discurs confuz.
Înainte de vizita sa la Ankara, președintele Zelenski a vorbit despre acordul cu Washington într-un interviu acordat Reuters în februarie. Mineralele menționate ar include pământuri rare, precum și titan, uraniu şi litiu. Președinte Trump, care nu s-a angajat să continue asistența militară vitală pentru Ucraina, a declarat că doreşte din partea Kievului pământuri rare în valoare de 500 miliarde de dolari și că sprijinul Washingtonului trebuie să fie asigurat. Vizita președintelui Zelenski la Ankara a coincis cu întâlnirea de la Riad între secretarul de stat american şi ministrul rus de externe cu privire la războiul din Ucraina.
Zelenski a declarat că el crede că Ucraina se bucură de sprijin la Washington, dar că vrea să vadă mai mult sprijin din partea președintelui Trump. “Vedem că (SUA) l-au scos pe Putin din izolarea sa politică, dar aceasta este propria lor decizie. Dar când spui ‘acestea sunt planurile noastre de a pune capăt războiului’, asta ne ridică întrebări. Noi unde suntem? Unde suntem noi la masa negocierilor? Acest război are loc în interiorul Ucrainei”, a afirmat el, aducând confuzie în discurs. “Ar trebui să existe oameni la masa negocierilor care să îl poată opri pe Putin dacă vrea să revină la război. Şi trebuie ca ei să fie capabili să ne ofere garanții de securitate reale – nu doar promisiuni”.