Sunday, June 23, 2024
HomeExterneUcraina legalizează canabisul în scopuri medicale

Ucraina legalizează canabisul în scopuri medicale

Ucraina legalizează canabisul în scopuri medicale

Legea semnată marţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va aduce schimbări majore în privinţa utilizării canabisului în Ucraina. Cu toate acestea, intrarea în vigoare a legii va mai dura încă şase luni, după ce va fi publicată oficial.

Decizia de a legaliza canabisul în scopuri medicale a fost sprijinită de Parlamentul ucrainean în luna decembrie a anului trecut, însă politicienii din partidul fostului premier Iulia Timoşenko au încercat să împiedice semnarea proiectului de lege de către preşedinte. Aceştia consideră că legalizarea canabisului reprezintă o ameninţare pentru viitorul ţării.

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a susţinut şi el adoptarea acestei legislaţii, urmând să prezinte o listă de boli şi afecţiuni pentru care se poate prescrie canabisul în scopuri medicale.

Potrivit noii legi, vor fi emise licenţe speciale pentru cultivarea şi vânzarea de canabis, iar producătorii vor fi supravegheaţi prin intermediul sistemului de monitorizare video, care va funcţiona non-stop, fiind accesibilă poliţiei.

Demersul Ucrainei de a legaliza canabisul în scopuri medicale se încadrează în tendinţa globală de a utiliza această plantă pentru tratamentul anumitor afecţiuni. Canabisul a demonstrat potenţialul său în ameliorarea simptomelor în cazul unor boli precum epilepsia, scleroza multiplă, cancerul sau anumite tulburări psihice.

Datorită acestei noi legi, pacienţii ucraineni care suferă de afecţiuni pentru care se indică utilizarea canabisului vor avea acum acces legal la această formă de tratament. Cu toate acestea, utilizarea canabisului în scopuri recreaţionale va rămâne în continuare interzisă în Ucraina.

Această decizie a ucrainenilor vine la scurt timp după ce numeroase ţări din întreaga lume au început să legalizeze canabisul în scopuri medicale sau chiar şi pentru uz recreaţional. De exemplu, în Canada, Uruguay şi în statele americane Colorado şi California, canabisul a fost legalizat atât pentru uz medicinal, cât şi pentru uz recreaţional.

Beneficiile utilizării canabisului în scopuri medicale

Canabisul conţine substanţe active, cum ar fi THC (tetrahidrocannabinol) şi CBD (cannabidiol), care pot avea efecte benefice asupra organismului uman.

Studiile clinice şi cercetările ştiinţifice au demonstrat că aceste substanţe pot ajuta la ameliorarea durerii cronice, reducerea inflamaţiilor, controlul spasmelor musculare şi induce stări de relaxare şi calmare.

În cazul pacienţilor care suferă de afecţiuni neurologice, cum ar fi epilepsia sau scleroza multiplă, canabisul poate fi utilizat ca tratament adjuvant pentru a reduce frecvenţa şi severitatea crizelor.

De asemenea, canabisul poate fi benefic şi în cazul pacienţilor care suferă de cancer. Substanţele active din această plantă pot ajuta la reducerea greţurilor şi a durerilor asociate cu tratamentele oncologice precum chimioterapia.

Nu în ultimul rând, utilizarea canabisului în scopuri medicale poate aduce beneficii pacienţilor care suferă de tulburări psihice, precum anxietatea şi depresia. Substanţele active din canabis pot avea efecte calmante şi relaxante, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor acestor afecţiuni.

Accesul pacienţilor ucraineni la canabis în scopuri medicale

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, pacienţii din Ucraina care suferă de afecţiuni pentru care se indică utilizarea canabisului vor avea posibilitatea să obţină acest medicament pe baza unei prescripţii medicale.

Ministerul Sănătăţii va alcătui o listă oficială de afecţiuni pentru care se poate prescrie canabisul în scopuri medicale, iar medicii vor putea emite astfel de prescripţii în favoarea pacienţilor care beneficiază de acest tratament.

Este important de menţionat că utilizarea canabisului în scopuri medicale trebuie făcută sub supravegherea strictă a medicului curant şi în doze corespunzătoare, astfel încât să se evite efectele secundare nedorite sau dependenţa.

Trebuie menţionat că utilizarea canabisului în scopuri recreaţionale rămâne interzisă în Ucraina, iar încălcarea acestei reguli va avea consecinţe legale.

Concluzie

Ucraina se alătură astfel altor ţări care au legalizat canabisul în scopuri medicale, oferind pacienţilor acces legal la această formă de tratament. Această decizie vine ca un pas înainte pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor care suferă de afecţiuni pentru care se indică utilizarea canabisului.

Este important ca utilizarea canabisului în scopuri medicale să fie realizată în conformitate cu reglementările şi sub supravegherea unui medic specialist, astfel încât pacienţii să beneficieze de toate efectele benefice ale acestei plante, senza a avea efecte secundare nedorite.

În concluzie, legalizarea canabisului în scopuri medicale reprezintă un pas important pentru Ucraina în ceea ce priveşte garantarea drepturilor şi accesului la tratament al pacienţilor. Această decizie se încadrează în tendinţa globală de utilizare a canabisului în scopuri terapeutice şi oferă o nouă opţiune de tratament pentru persoanele care suferă de afecţiuni pentru care acest medicament poate fi benefic.

TAGS:

canabis, Ucraina, lege, canabis medicinal, legalizare, noutăţi

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General