Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateUcraina, Confruntată cu Corupția în Drumul Său către NATO

Ucraina, Confruntată cu Corupția în Drumul Său către NATO

Ucraina, Confruntată cu Corupția în Drumul Său către NATO

La viitorul summit NATO din Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie, se pare că președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, i se va transmite că țara sa este încă afectată de niveluri semnificative de corupție, ceea ce reprezintă un obstacol în calea aderării la Alianță. Informațiile provin din surse internaționale, conform cărora NATO va cere Ucrainei să facă pași suplimentari pentru a îndeplini criteriile de aderare. Această hotărâre ar putea reprezenta, conform unor oficiali citati de presa de limbă engleză, o lovitură săvârșită pentru Zelenski și o oportunitate pentru președintele rus, Vladimir Putin.

Decizia finală, care va fi reflectată în comunicatul care va fi semnat la summitul anual al NATO, va pune presiune pe autoritățile ucrainene să intensifice eforturile în lupta împotriva corupției și să implementeze reforme semnificative. Argumentul central al Alianței se concentrează pe necesitatea luptei anticorupție ca o condiție esențială înainte de a deveni membru deplin al NATO.

Deși Ucraina a făcut pași importanți în direcția aderării la NATO, cu precădere după conflictul armat cu Rusia, corupția rămâne unul dintre principalii factori care diminuează șansele de integrare a țării în structurile euro-atlantice. Această problemă, precum și altele, generează un blocaj în consolidarea relațiilor bilaterale dintre Ucraina și statele occidentale, conform unor surse apropiate discuțiilor.

În anul 2022, după ce Kievul a solicitat oficial aderarea la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a evidențiat că, deși Ucraina a demonstrat un angajament puternic în prevenirea și combaterea corupției, aceasta continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru țară. Astfel, agenda de reforme din Ucraina a inclus combaterea corupției ca un pilon esențial, dar obiectivele nu au fost încă pe deplin realizate conform standardelor internaționale.

NATO a transmis autorităților de la Kiev o listă detaliată de reforme pe care Alianța se așteaptă să le vadă puse în aplicare pentru a avansa pe drumul aderării. Aceste reforme, în special cele legate de combaterea corupției, reprezintă o prioritate pentru NATO, care oferă sprijin și asistență Ucrainei în acest demers. Este esențial ca țara să facă progrese semnificative în acest sens pentru a consolida relațiile sale cu Alianța și pentru a-și asigura securitatea și stabilitatea pe termen lung.

Pe măsură ce țările europene și occidentale se mobilizează pentru a sprijini Ucraina în parcursul său către integrarea euro-atlantică, Rusia, sub conducerea lui Putin, intensifică legăturile cu China, într-un efort de consolidare a colaborării eurasiatice în domeniul securității. În contextul întâlnirii recente dintre Putin și liderul chinez, Xi Jinping, se observă o schimbare de perspectivă geopolitică, generând noi provocări și oportunități pentru zona Eurasiei.

Autor: Ileana Sandu

TAGS: Ucraina, NATO, corupție, Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, relații internaționale
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General