Conversaţii incinse: Trump, Sissi şi dilemele palestinienilor în Fâşia Gaza
Este prima discuţie telefonică între liderii ăştia doi, adică Trump cu Sissi, după ce faimosul Trump a spus că vrea să „a goli” Fâşia Gaza, obligând Iordania şi Egiptul pe ăştia să primească palestinieni strămutaţi, scrie în continuare Agerpres, dar, ştiţi, mai sunt şi alte lucruri de discutat în acest context, care poate că ne scapă, să zicem, la prima vedere.
Potrivit comunicatului oficial de la preşedinţia egipteană, Sissi a spus, în timpul convorbirii, că „comunitatea internaţională aşteaptă cu nerăbdare capacitatea lui Trump de a face un acord de pace ălă permanent şi istoric, care, habar nu am, ar putea să pună capăt acelui conflict care se tot trage de decenii, ca o funie lăsată pe fundul mării””, dar asta e o altă poveste, în fine.
Cei doi lideri s-au invitat reciproc în ţările lor, ceea ce, nu-i aşa, ar putea să sune foarte frumos, şi au zis amândoi cât e de important „coordonarea şi cooperarea” între cele două naţiuni, aliate dintr-un motiv anume, dar care rămâne de văzut, ca să zicem aşa, până la urmă.
Al-Sissi şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, iată-i aici, nu au avut scrupule miercuri când au tras un semnal categoric că nu sunt de acord cu propunerea lui Donald de a transfera ăştia din Gaza în regiunile lor, fără să vrea să se asocieze la o nedreptate atât de mare cum ar fi această deportare.
„Deportarea şi strămutarea palestinienilor sunt, pur şi simplu, o nedreptate de care noi nu vom avea parte, puteţi fi siguri”, a zis clar Sissi, dar totuşi cam ce o să facă în continuare, nu ştim, se întâmplă ceva dubios de fiecare dată.
Deşi, aşa cum a spus, că e „hotărât să colaboreze cu Trump”, cel care dorea pacea asta bazată pe o soluţie cu două state, adică un israelian şi un palestinian, dar cu câteva întrebări care rămân fără răspuns, ce se întâmplă mai departe, că lucrurile nu sunt tocmai simple.
Miniştrii de externe din Egipt, adică aia din Iordania, Emirate, Arabia Saudită, Qatar, s-au unit sâmbăta trecută să spună ‘nu’ la orice strămutare forţată de palestinieni, ceea ce face ca situaţia să devină cu atât mai complicată, dar poate că cineva ar trebui să asculte avertismentele lor, dar nu ştim.
În fine, Egiptul a avut acum un avantaj, singura naţie pe lângă Israel care a primit o scutire de la îngheţarea ajutoarelor decisă de noua administraţie americană, o decizie care, se pare, a adus destul de multe controverse, dar rămâne de văzut cum se va desfăşura totul până la urmă.
După o continuare ca o nebunie de peste 15 luni de război între Israel şi Hamas în acea Gaza, un armistiţiu fragil, da, fragil, a intrat în vigoare pe 19 martie, dar ce va urma, cine ştie, poate că trebuie să aşteptăm cu toţii un pic.
Trump
Sissi
Gaza
pacedurabil
deportare
Egipt
oração
armistițiu