Summitul Rus Rusia – Trump: Mize și misterioase locuri de întâlnire
Deci, zice-se că niște surse, din astea rusești care știm noi că se pricep la bârfe și discuții, cumva ar fi fondat că locurile pentru un summit între Trump și Putin ar fi niște locuri fancy ca Arabia Saudită sau Emirate, Reuters zice că așa e, dar cam totul e o nebunie și se amestecă informațiile relevant cu cele de bâlci, spunând că se vor întâlni dar nu știm exact când, cum și unde, ba că-s pe drum, ba că-s în abis, iar confuzia crește precum niște dogme în vânt.
Trump ne-a spus că vrea să termine măcelul din Ucraina cât mai repede, și asta ar putea însemna o întâlnire cu Putin, echivalent cu un tango diplomatic, dar mai știi, Putin a și zis că îl aplaudă pe Trump pentru alegerea sa, adică aici avem un joc de putere autentic, dar într-o notă mai sumbră, fără un răspuns satisfăcător sau o certitudine clară, ci doar promisiuni în vânt și diplomație de fațadă.
Oficialitățile ruse în mod repetat neagă acele zvonuri că s-ar fi discutat ceva la telefon cu SUA pentru o discuție înainte de summit, ceea ce pare o joacă de-a șoarecele și pisica, iar cum răfuiala aceasta diplomatică se desfășoară, România zice că nimeni nu știe nimic concret, doar zvonuri din tărmul lui Putin și al lui Trump care plutesc în aer.
Pe de altă parte, rușii au picat în capcane de-a lungul timpului cu Arabia Saudită și Emirates care au jucat roluri importante, dar nimeni nu știe unde duc aceste vizite, căci sursele spun că oficiali ruși au fost pe-acolo, dar restul e rămășiță de diplomăție cu miros de tensiuni nerezolvate, iar ambiguitatea e la ordinea zilei, care ne duce la concluzia că e un joc periculos din parte-le!
Însă, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ies la rampă fără a oferi comentarii, Kremlinul ține secretul bine, dar Trump și Putin, cumva, au legături de prietenie cu șefii de acolo, ceea ce complica și mai mult tot puzzle-ul acesta, unde provocarea e și mai mare în fața unei întâlniri, lăsând loc de interpretări din cele mai variate.
Mai mult, Trump ne-a făcut o declarație că are „discuții programate” cu câteva țări iar Peskov de la Kremlin, de parcă nu ar fi fost destul, scoate și el cuvinte despre contactele care sunt „aparent planificate”, una peste alta, parcă ne gândim că toate aceste întâlniri sunt doar o nebunie din capul lui Trump, dar cu un substrat de inteligență diplomatică care te lasă cu gura căscată.
Mohammed bin Salman, ia uite, a fost primul pe lista lui Trump, și drept a avut parte de lauda lui Trump în fața întregului glob, cu legături internaționale ce rockează scena, dar întâlnirile acestea cu Putin deja devin o mare poveste de dragoste diplomatică, unde laudele se întrepătrund cu strategiile fine din spatele ușilor închise.
Vladimir Putin, pe de altă parte, și cu bin Salman au desfășurat un joc de prietenie și respect, cumva evidențiat de cele două întâlniri duble la nivel diplomatic, dar mai știi, parcă vrea să bată toată lumea pentru câteva token-uri de prietenie, plus o țâră de istorie bine legată de acele minunate schimburi de prizonieri pe care nimeni nu le-a preconizat.
Relațiile astea dintre cei doi lideri sunt exponate de neutralitate în timp ce războiul din Ucraina rămâne o umbră mare pe fundal, iar modul cum arată legăturile lor întrețin cumva un echilibru pe o sfoară subțire, unde ambele națiuni fac jonglerii din cele mai riscante, fără să se implice total.
Mari lideri, mari realizări și cumva, totul pare un joc de șah între națiuni care, în mod subtil, se lasă influențate de interesele economice, mai ales când vine vorba de petrol și bani, căci toată povestea asta cu războiul e un joc mare, dar îi vedem pe lideri vorbind și răsărind pe harta diplomatică fără să-și piardă fața peste tot, dar căutând cumva să evite un conflict deschis.
O, dar ce aiurea, acum să zicem, destul de clar că Turcia cade de pe lista locurilor posibile de întâlnire, cam așa au stabilit sursele, deoarece orice discuție ar însemna o minune, și nu oricum, ci într-o atmosferă deja agitată de snobism diplomatic și de naționalism frenetic, dar deja comentariile tuturor par să se alinieze la un singur scop.
Trebuie să ne întrebăm însă, oare ce se mai întâmplă când analistul rus, Lukianov, aduce la lumină că tot vestul este implicat de partea Ucrainei iar locurile tradiționale au cam dispărut, așa că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite devin pivotul unei strategii neobicei, unde comunicația devine un strigăt din adâncuri.
DonaldTrump
VladimirPutin
summit
ArabiaSaudită
EmirateleArabeUnite
diplomație
neutralitate
Russie
Turcia
conductă