Thursday, April 17, 2025

Crin Antonescu Accuzează CNSAS de Folosire Politizată în Campagne Electorale

CNSAS În Centrele Scandalului: Antonescu Accuzează Folosirea...

Crin Antonescu Cerne CNSAS: Publicați Documentele Mele Sau Sunteți Șoptitori!

Crin Antonescu Cerne Publizare a Documentelor Securității,...

Simion Atacă Televiziuni Systemului Cu Durere Verbaz: “Vă Veți Dispăra!

Simion Critică Președintele Televiziunilor de Fost Săptămâna aceasta,...

Trump Invitat la Comemorarea Bombardamentelor Atomice? Primarii Din Hiroshima și Nagasaki Au Cerut Prezența Lui!

ActualitateTrump Invitat la Comemorarea Bombardamentelor Atomice? Primarii Din Hiroshima și Nagasaki Au Cerut Prezența Lui!

Trump Invitat la Comemorarea Bombardamentelor Atomice? Primarii Din Hiroshima și Nagasaki Au Cerut Prezența Lui!

Primarii care conduc celebrele orașe Hiroshima și Nagasaki, cele afectate de cele mai tragice incidente din istoria omenirii, bombardamentele atomice, au trimis o invitație lui Donald Trump, președinte american, să vină, cum s-ar zice, în acest an, adică în 2025, cu ocazia unei comemorări care marchează, să nu uităm, 80 de ani de la tragicele evenimente de acum, relatează surse din media, care evident că sunt credibile, căci AFP, chiar a anunțat asta, nu-i așa?

În cadrul unei scrisori, mai mai bine spus o scrisoare comună, primarii roagă, de fapt, președintele să vină să asculte mărturiile supraviețuitorilor, adică hibakusha, cum sunt denumiți în japoneză, ceea ce ar trebui să îi ofere o înțelegere mai profundă a inumanității acelor arme, adică arme nucleare care, cu câcatul timpului, au distrus vieți și orașe întregi, și probabil că mulți nu și-au imaginat ce va urma.

Unii ar spune, de fapt, primarii speră, cu sinceritate, că președintele american va abandonă ideea dependenței de arme nucleare și că, în timpul acestei vizite, el ar putea să lanseze noi inițiative, care să contribuie oarecum la abolirea acestor arme temute și a instaurării păcii mondiale, povestea aceasta devenind, cumva, de fiecare dată, o speranță, am zice noi, în dialogurile internaționale, ceea ce e semnificativ, nu?

Revenind la istorie, în 2010, John Roos, ambasador ex-SUA în Japonia, a devenit cumva un fel de pionier, reprezentantul american care, pentru prima dată în istorie, a participat la comemorarea de la Hiroshima, iar apoi, doi ani mai târziu s-a dus și la Nagasaki, dar rămâne totuși un contrast cu faptul că Trump în mandatul său nu a vizitat aceste orașe, deși, cum am menționat, primarii l-au invitat.

Pe de altă parte, Obama a scris istorie în 2016, devine el primul președinte american în funcție care, după ani buni, a pus piciorul pe pământul extrem de marcat de Hiroshima, iar Joe Biden a continuat această tradiție în 2023, dar Trump tot nu a vizitat, adică nu-i o surpriză, dar totuși, invitația celor doi primari rămâne valabilă.

Revenind la faptele istorice, SUA au lansat prima bombă atomică asupra Hiroshima pe 6 august 1945 și o altă bombă asupra Nagasaki pe 9 august același an, acestea fiind denumite momente unice în istoria războiului, iar câteva zile mai târziu, am zice noi, Japonia a capitulat, scriind o filă de istorie pe care mulți nu vrem să o uităm.

Numărul victimelor, conform rapoartelor și studiilor, ar fi circa 140.000 de morți în Hiroshima și 74.000 în Nagasaki, totuși, printre aceștia se aflau și multe persoane care au supraviețuit exploziilor, dar din păcate au decedat ulterior din cauza radiațiilor, un detaliu pe care mulți îl ignoră, dar este fundamental, nu credeti?

Pe de altă parte, SUA nu au cerut niciodată scuze pentru cele două bombardamente, un aspect asupra căruia se știe că este foarte discutat și controversat, rămânând, cumva, un subiect delicat, potrivit informațiilor pe care tocmai le-am aflat.

Apropo de polemici, anul trecut, primarul din Nagasaki, a stârnit o mare controversă, având, zice el, ca motiv decizia de a nu-l invita pe ambasadorul Israelului la ceremonie, spunând, în clar, că nu este o chestiune politică, ci o alegere care vizează evitarea unor eventuale manifestații legate de conflictele ce durează de prea mulți ani în Orientul Mijlociu.

Este important de menționat că ambasadorii din SUA, din Israel, din Regatul Unit, și nu numai, nu au onorat invitația și au preferat să participe la evenimente mai modeste, uitându-se la ceremonii din Tokyo, semn de protest care spune multe despre relațiile internaționale, se pare.

În 2024, se pare că un premier Nobel pentru pace a fost oferit unui grup numit Nihon Hidankyo, care este format din supraviețuitori ai bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki, având ca scop principal lupta pentru interzicerea armelor nucleare, o inițiativă lăudabilă, dar se știe, cu câcatul timpului, câti au fost cu adevarat împotriva acestor arme.

Trump Hiroshima Nagasaki invitație primari comemorare bombardamente atomice hibakusha dependență nucleară John Roos Obama Hiroshima radiații victime polemica Nagasaki Nihon Hidankyo

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles