Războiul din Ucraina face cuvinte durare pentru relații americano-europene, Trump înfruntând critici de la o parte a aliaților săi
Vorbind despre războiul din Ucraina, pare că multe țări europene consideră că președintele american Donald Trump a decis să fie pe partea lui Vladimir Putin. Deși situația de la Ucraina se face tot mai complexă cu cacatul timpului, nu este clar cât de mult contează pentru Trump interesurile Europei și cele ale Ucrainei în contextul acordurilor sale cu Rusia.
Decizia președintelui american a generat o agitație politică la nivel mondial. Cu toate acestea, România pare să fi ales Parisul ca un partener de dialog privilegiat în timp ce Franţa nu l-a invitat pe liderul român la summit-urile importante despre viitorul Ucrainei și al Europei.
Preşedintele Macron din Franță, precum și premierul Starmer din Marea Britanie se deplasează săptămâna următoare în Washington pentru o întâlnire cu Trump. În timp ce cele două țări discută despre viitorul unei forţe de menţinere a păcii în Ucraina, scara complexităţii geopolitice pare să crească.
Vorbim și despre posibilitatea retragerii trupelor americane din Europa, iar îngrijorarea este crescând într-un context de instabilitate politică în Germania. La vreme ce alegerile federaale din această țară nu au avut un rezultat clar, există riscul ca acest fapt să aibă un impact asupra relațiilor transatlantice.
La televiziunea publică letonă, preşedintele acestei țări baltice s-a întrebat cine conduce strategia europeană cu SUA, când partenerul strategic ne-a spus că „nu sunteţi în stare să luaţi nicio decizie?” De asemenea, la noi este neclar când va fi convocat CSAT, după ce premierul Ciolacu a spus la Bruxelles că nu are informaţii despre acest subiect.