Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateTradiții și Superstiții din Luna Iulie: Secerișul și Ritualurile Populare

Tradiții și Superstiții din Luna Iulie: Secerișul și Ritualurile Populare

Tradiții și Superstiții din Luna Iulie: Secerișul și Ritualurile Populare

Luna iulie este cunoscută sub diverse denumiri precum “Luna lui Cuptor” sau “Luna coacerilor”, fiind dedicată tradițional secerișului și recoltării. În acest timp, sătenii se preocupă în principal de strângerea recoltelelor în pace, respectând numeroase superstiții pentru a evita intemperiile ca grindina sau incendierea recoltelor.

Numele acestei luni provine de la Iulius Cezar, care s-a născut în iulie. Inițial, luna iulie purta numele latin Quintilis fiind a cincea lună în calendarul roman, care începea cu luna martie.

Primul săptămâna a lunii este dedicată muncii agricole, iar țăranii lucrează din zori până la apus pentru a treieri grânele și a îngriji culturile. Cele patru săptămâni ale acestui timp sunt numite “Săptămâna secerișului”, “Săptămâna Panteliilor”, “Săptămâna lui Sântilie” și “Săptămâna Verii”.

Tradiții și Superstiții din Calendarul Popular al Lunii Iulie

8 iulie – Pricopul, Ziua Lupului

Luna iulie aduce în tradițiile românești sărbătoarea Pricopului, cunoscută și ca Ziua Lupului. Sfântul Mare Mucenic Procopie este venerat pentru veghearea coacerii semănăturilor, apărarea recoltelor de intemperii și puterea de a face câmpurile să rodească. Legenda populară povestește că nepăsarea față de această zi aduce arșiță și usucăciune timpurie a cerealelor. Oamenii cred că femeile care lucrează în ziua Pricopului își expun copiii la furtul acestora de către lup.

20 iulie – Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltei și stăpânul fulgerelor și tunetelor. în această zi, se obișnuiește să se sfințească merele, iar oamenii nu mănâncă mere până pe 20 iulie pentru a evita grindina. De asemenea, se recoltau plante de leac, precum busuiocul, și ciobanii coborau cu turmele în sate. Trecutul aducea cu sine obiceiul recoltării mierii de către apicultori, urmat de o masă festivă oferită celor prezenți.

Târguri și Obiceiuri Populare din Luna Iulie

Târgul de fete de pe Muntele Găina

Unul dintre tradițiile vechi datează de aproximativ două secole, fiind cunoscut ca târgul de fete de pe Muntele Găina, care are loc în apropierea sărbătorii Sfântului Ilie. Fetele implicate în târg trebuiau să se pregătească și să aducă cu ele zestrea. Obiceiul implica oferirea de daruri, precum plăcintă sau miere, iar negocierile aveau loc între părinți și posibilii pretendenți.

De-a lungul timpului, târgul de fete s-a metamorfozat într-o nedeie populară, desfășurată în preajma sărbătorii Sfântului Ilie.

Târgul Moșilor

În timpuri vechi, târgurile erau adunate în special la hramurile bisericilor sau alte sărbători religioase și populare. Negustorii își expuneau mărfurile, atrăgând cumpărători care participau la negocieri. Aceasta tradiție a evoluat în modernitate, iar orașele păstrează denumiri precum Târgu Ocna sau Târgu Mureș ca amintire a acestei practici.

Calea Moșilor din București sau târgurile locale precum Târgu Secuiesc își au rădăcinile în târgurile vechi care adăposteau o gamă variată de produse și servicii, menite să aducă prosperitate comunităților.

Documentar de ILEANA SANDU

TAGS: Tradiții Populare, Iulie, Superstiții, Recoltă, Târguri Locale, Sărbători Românești
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General