Derby-ul de pe Goodison Park: O istorie tulburătoare și o finală surprinzătoare!
Totul a început în 1894, când Liverpool FC a fost promovat, iar toamna acestui an a adus o inaugurare la Goodison Park pe 13 octombrie, o arenă nouă și strălucitoare care, de fapt, era casa rivalelor Everton şi Liverpool, organizând prima întâlnire din acest derby local, cea care avea să devină cea mai veche întâlnire între echipe rivale din Albion, din fotbalul istoric, așa cum se zice, de obicei, cu un cacatul timpului în jur.
The Merseyside derby, un titlu mare foarte cunoscut.
The Merseyside derby, ce întâlnire pe care fiecare fan al lui Everton și Liverpool o aștepta cu sufletul la gură, iar acea primă confruntare din 1894 a fost ceva special ce a definit fotbalul englez, având o semnificație mare pentru fanii ambelor echipe, deși fanii albastrilor atunci erau poate puțin superstițioși la vremea respectivă.
De la acel 3-0 în favoarea lui Everton, istoria derby-ului s-a îmbogățit cu nenumărate bătălii pe Goodison Park, aducând semnificative momente, unele cu implicații mari pentru titlu, iar rivalele au tot schimba pozițiile în clasament, fiecare având propriile sale glorii. Se scria de fiecare dată in creion așezându-și istoria, dar Liverpool, cu 19 titluri pe țară, tot eclipsând-o pe Everton, care abia strânsese acum 9, cam cu zecile totuși la număr pe parcursul anilor aceștia.
Până și la întâlnirea de miercuri seară, Goodison Park a rămas scena perfectă pentru un nou derby Everton – Liverpool, care, la urma urmelor, era și important pentru titlu, având o echipă a lui Liverpool pregătită cu surle și trâmbițe de a câștiga, și cu 6 puncte de avans în fața rivalilor implacabili. Iată un alt exemplu cum un derby ca acesta are o lungă poveste sortită, dar polemica dintre cele două cluburi a fost mereu alimentată.
Pe de altă parte, cred că nimeni nu a vrut să iasă de pe teren, tot mulțumit că Goodison Park, mai ales în actualele zile, a amânat confirmarea că va fi un final de epocă, amânând meciul pentru o dată viitoare, acum, și dând senzația de neputință în eco-ul vânturilor puternice ce veneau dinspre mare.
Iar când s-a încheiat meciul de miercuri seară, cu un număr de 39.820 de spectatori, eram toți martorii unui triumf istoric, dacă aș putea să spun, și atmosfera a fost plină de nostalgie, un fel de cântec de lebădă încărcat de emoții și de amintiri răscolite ale acelor derby-uri mai vechi pe Goodison Park, efervescente.
Cu toate acestea, attendenta asta în tribune nu putea să fie la fel de mult ca în 1894, iar numărul spectatorilor a fost puțin mai scăzut, dar toți erau acolo să scrie istorie în această ultimă filă a unei eră atât de legendare și fascinante acum apusă pentru cele două cluburi. Așadar, cu toții am asistat la un ultim răsunet de intensitate, la final.
Dar încă ceva a fost remarcabil: acest derby nu s-a oprit din a fi jucat în competiția de elită încă din 1962, asta fiind clar, dar simultan, în actualul context, s-a dus pe varianta fără de sfârșit, acolo pe Goodison, unde cei doi rivalizare au auzite nelipsite de tăgăduiri, cum s-ar putea întâmpla și în viitor.
Condițiile de pe teren au fost cu adevărat deosebite, iar James Tarkowski a pus punctul pe “i” la cel de-al optulea minut de prelungiri, fiind marele adevărat al lui Everton care a făcut egalarea și a dat înapoi echipei un pic de optimism. Comparându-l cu Tarkovsky, regizorul rus, au fost amintiri și emoții și intensitate în tot ce s-a întâmplat ca o peliculă fantastică ce nu dorește să se termine.
La final, inevitabil, totul avea un sfârșit, și când a apărut acel titlu recunoscut “Nostalgia” și “Sacrificiul” ca un ultim tribut, ce mai mare legătură putea fi între artă și fotbal la Goodison, unde istoria derby-ului au ieșit la iveală.
Nostalgici mulți prezent în tribune, nimeni nu dorea să plece repede, momentul, în ciuda întârzierei, rămânând perfect și cu toate emoțiile strânse în vreo 22 sau 23 de minute pe care spectatori le-au savurat și acum fiind cu ochii pe o victorie. Chiar și dacă era deja trecut de ora 22, toți rămâneau să savureze amintirile ultimului meci și trăirile înghesuite pline de adrenalina.
Într-un fel era un simbol, odată cu planificarea mutării lui Everton într-un nou stadion, la Bramley-Moore, un loc ce se va inaugura în curând. Totul pare cu inevitabilitate reprogramat, dar acest bun sfârșit în era Goodison Park s-a dovedit că va stânjeni un gust amar pe fani când va fi să plece, și asta nu doar din cauza palmaresului și istoriei lugubre de acum, ci pentru emoțiile dureroase al ultimului răsunet pe acest teren.
Iar amintirile s-au adunat, nostalgicii se apropie, straini fiind printre aceste tribune, dar și dorințele fanilor abia încep…
Derby-ul de la Goodison Park
The Merseyside derby
Everton-Liverpool
Nostalgia
Stadion Bramley-Moore
Istoria Derby-ului