Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateTerapia Durerii Devine un Drept: Tratamentele vor fi Decontate conform unui Nou...

Terapia Durerii Devine un Drept: Tratamentele vor fi Decontate conform unui Nou Proiect de lege

Terapia Durerii Devine un Drept: Tratamentele vor fi Decontate conform unui Nou Proiect de lege

Într-o mișcare semnificativă, proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost avizat favorabil de Comisia pentru Sănătate din Senat. Acest proiect prevede că terapia durerii va deveni un drept, iar tratamentele corespunzătoare vor fi decontate. Printre inițiatorii acestui demers se numără deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu, care a subliniat importanța acordării demnității pacienților în suferință.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a explicat că există un consens asupra faptului că tratarea durerii în mod corespunzător reprezintă o obligație medicală fundamentală. Proiectul de lege propus vine să răspundă acestei obligații și să ofere soluții celor care suferă de dureri necontrolate. Pacienții vor avea acum dreptul să primească tratamente adecvate pentru terapia durerii, iar costurile acestor tratamente vor fi suportate de Casa de Asigurări. Pentru pacienții oncologici aflați în stadii terminale, acest proiect de lege reprezintă posibilitatea de a fi tratați cu demnitate în ultimele lor zile.

Printre elementele cheie ale proiectului de lege se numără definirea conceptului de “durere” ca fiind o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată cu o leziune tisulară reală sau potențială. De asemenea, se specifică că “serviciile medicale pentru terapia durerii” includ un ansamblu de servicii medicale destinate diagnosticării, tratamentului și monitorizării pacienților de toate vârstele, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul și reducerea durerii.

În conformitate cu prevederile proiectului, asigurații vor avea dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, prevenirea complicațiilor, recuperarea post-boală și terapia durerii. Managementul durerii va fi realizat conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, integrat și interdisciplinar, având la bază ghidurile și protocoalele de practică medicală.

Ministerul Sănătății va fi responsabil de coordonarea elaborării unei strategii privind formarea profesională în managementul durerii pentru personalul medical, precum și strategia de educare a pacienților în ceea ce privește prevenirea și gestionarea durerii.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General