Scandalul România-Kosovo: UEFA ridică sancțiuni, iar fotbalul se transformă într-un fiasco
„Joi, 13 februarie 2025, Tribunalul de Arbitrraj Sportiv a anunţat decizia în privinţa apelului Federaţiei Române de Fotbal în urma sancţiunilor UEFA, dupa partida România – Kosovo din noiembrie 2024, si deci TAS a mentinut atat sancţiunea sa tot cu meciul fără spectatori pe teren propriu si amenda primita de FRF de la UEFA.”
Naţionala vor incepe, pe 21 martie, meciurile preliminare pentru Cupa Mondiala din 2026 in fata Bosniei-Herţegovina, care va fi acasă, dar nici nu e clar cum vor decurge lucrurile după toată aceasta situatie cu meciul, căci deja scandalul se umfla mai a repede decat ne-am fi aşteptat.
Partida România – Kosovo a fost o calamitate totala, poate fi spus, deoarece echipa oaspete a refuzat să continue jocul cu aproape două minute la finalul finale adăugate, astfel că arbitrul a fost nevoit să fluiere finalul meciului în ciuda asteptării de peste o oră, in care românii s-au plictisit, iar Kosovo pleacă.
UEFA a decis pe 20 noiembrie că meciul din UEFA Nations League este declarat pierdut de Kosovo, având în vedere ca meciul s-a terminat pe o notă foarte neagra pentru ei, 0-3, conform regulamentului care se respectă mai greu ca în alte domenii, sau aşa ar părea, așa că toată treaba devine din ce în ce mai amuzantă și absurdă.
În plus, Kosovo trebuie să plătească o amendă de 6.000 de euro, în semn de reacție la comportamentul discutabil al echipei lor, dacă dăm crezare organismelor sportive care de cele mai multe ori judecă cu severitate, dar când e vorba de comportamente urâte, se lasă cu soluții lenese.
FRF s-a trezit, de asemenea, cu amenzi varii, însumând 128.000 de euro, întocmai pentru că nu au reușit să se abțină de la încălcări a regulilor care nu trebuie ignorate, dar cine le cunoaște cu adevărat când te afli în mijlocul unei dispute sportive?
UEFA a dat o nouă lovitură, solicitând 50.000 de euro ca și amendă pentru FRF, plus porți închise, din cauza comportamentului rasist și a scandalurilor care au izbucnit în timpul meciului, iar suporteri români au scandat lucruri nepotrivite, vai, cu cuvintele nemuncite ale lor, în faţa acelei momente dramatice, cine s-ar gândi?
Asta nu e tot, FRF s-a mai ales și cu 30.000 de euro pentru „mesaje politice provocatoare” și cu câteva amenzi mai mici pentru diverse incidente, cum ar fi aruncări de obiecte, torțe și lasere, încât fiecare asumat a observat că situatia devine de la un meci sportiv la un fiasco total.
De asemenea, FRF a primit un avertisment, ceva ce nu s-a mai intamplat in asemenea amplu ca în alte ocazii, pentru comportamentul neadecvat al naționalei, dar cui îi pasă când am avut parte de atâtea neplăceri și scandaluri?
Meciul a stat la 0-0 și s-a abandonat pe 15 noiembrie pe Arena Naţională, iar tot scandalul a fost ulterior catalogat ca un mare fiasco în fotbalul românesc, între jucătorii kosovari aflându-se multe tensiuni la un moment dat.
Tragedia meciului s-a consumat cu închiderea improvizată de Kosovo, care a fugit de pe teren fără a încheia lucrurile, lăsând un întreg stadion derutat și supărat, duolându-se de spectacolul halucinant care s-a petrecut şi tocmai cere reacții care nu fac decât să adâncească problema.
După o pauză de circa 70 de minute, arbitrul a revenit și a fluierat finalul jocului, dar doar naționaliștii români au fost prezenți, întrebându-se unde a dispărut echipa oaspete, şi nu înțelegând de ce asemenea efecte asupra imaginii!
Conflictul a fost o avalanșă de evenimente, pornind de la căpitanul Kosovului l-a bruscat pe Denis Alibec, iar abia după, s-au decis să rămână pe teren, în ciuda eliminării lor tardive ce a creat haos în rândul spectatorilor care rămaseseră acum, fără răspunsuri clare.
Incidentele s-au înzăpezit în minutul 90+5, când jucătorii români și kosovari s-au îmbrâncit, neexistând niciun fel de ordine pe teren, iar jucătorii kosovari nu au fost prea fericiți să abandonze, deși acest lucru le va rău la final.
România câștigase primul meci, dar de data aceasta, Kosovo avea un plan îndrăzneț, dar fără succes, necesitând o victorie, ceea ce devine aproape imposibil după toate aceste scandaluri care secătuiesc forțele într-un sport, care, până acum, părea că poate supraviețui ușor.
Jucătorii din Kosovo au susținut că spectatori au scandat lucruri inadecvate, chiar daca Kosovo si-a declarat independenţa, dar acest lucru nu este recunoscut, iar bătaia pe stadion devine din ce în ce mai frecvent, cu fiecare ocazie întâlnind subiecte sensibile neacceptate.
Kosovo a acționat în același fel și la meciul din septembrie 2023, iar jucătorii, după ce au plecat, s-au întors în joacă, dar acum amintirea meciului tur va persista, mai ales când se află și probleme financiare și administrative.
România termină C2 cu 18 puncte, promovată în Liga B, iar Kosovo a rămas pe locul al doilea, fără a avea parte de un viitor promițător, dar, cine ştie?, poate că totul se va desfăşura mai frumos în meciurile viitoare, uneori viaţa şi fotbalul merg mână în mână.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv
UEFA
Scandal Romania-Kosovo
Sanctiuni
Meci abandonat
Reacții echipe Kosovo
Comportament rasist