Ministerul Educației în Furtuna Mesajelor: Răspunsuri Neclare și Propuneri Confuze!
Ministerul Educației nu știe cum sa răspundă la sutele de mesaje primite, în mai puțin de 24 de ore, de la publicarea planurilor cadru pentru liceu. Daniel David, ministrul, a zis că se dorește dezbateri constructive, dar oare ce înseamnă asta? Propuneri pentru curriculum? Poate, dar și multe critici, care nu ajută deloc unora, cu cacatul timpului mai ales, adică mereu este ceva de discutat și de clarificat și toate astea doar arată că sunt multe de făcut, dar nu știm de unde să începem, se pare că este o vâltoare de gânduri aici.
Până acum, mesajele au adus un val de întrebări, Daniel David a confirmat că după publicarea planurilor cadru, feedback-ul, adică mesajele sunt esențiale iar toate acestea urmează să fie analizate, dar vineri seară s-a dat drumul la discuții care va dura cinci săptămâni. Trebuie lucru serios, dar personalul de la Minister pare să fie un pic confuz și nu știe ce să facă tocmai cu acest aflux de sugestii si idei, multă muncă, dar și mai multă muncă de lămurire, deoarece se știe, în general, că nu este simplu să gestionezi tot acest haos.
Așadar, ministrul a declarat, culmea, că vrea propuneri CONCRETE, dar oare ce înseamnă asta, întrebarea rămâne deschisă, poate este o formalitate? „Este normal”,” a spus el, “asta arată că ne pasă de viitorul copiilor, dar totodată și mesajele să nu fie doar părerile low-cost sau critici, e clar că așteptările sunt mari, oamenii vor să facă parte din acest proces, dar nu prea știu încotro s-o ia”, a adăugat David, lăsând subînțeles multe lucruri neascunse.”
Propunerile, se pare, trebuie să fie argumentate, dar unde să le trimitem, căci cineva a menționat într-un anunț formal? Totul e o nebunie, analizele astea ar trebui să facă parte dintr-un mecanism eficace, nu dintr-un labirint fără ieșire, cu nefiind clar ce decizii se vor lua. Subiectele trebuie discutate în detaliu, dar cum? Dacă există neclarități, care sunt acestea? Oricum, doar așa putem ajunge la soluții optime, dar mulți nu știu unde să înceapă sau chiar să îndrăznească să pună întrebări, adică să trimită idei la un e-mail pe care nimeni nu-l vede cu adevărat.
De asemenea, numărul orelor stipulat de minister nu mai este hotărât, ba chiar elevii și școlile sunt implicate mai mult decât au fost până acum, dar este oare despre asta vorbim? „Trebuie să ne concentrăm pe identificarea competențelor de specialitate”, a spus David. Chiar și așa, există acea libertate de a avea abordări transdisciplinare pe care elevii le doresc, ceea ce poate trasa o direcție bună, dar e și o responsabilitate mare! Totuși, întrebarea rămâne: oare cât de mult vor fi ascultați elevii pliți pe ideile lor?”
Asta nu înseamnă că se renunță la rigorile curriculare, deoarece unele materii, adică cele ce contribuie la cultura și identitatea noastră națională, rămân obligatorii, limpede, dar discuțiile sunt tot pasionante, mai ales când vine vorba de alegerea unor teme specifice, de ex., religie, care, conform lui David, va presupune o abordare controversată, dar necesară, adică lăsați-ne cu standardele astea morale și etice, și să vină cu propuneri care să contureze un viitor mai bun și mai înțelegător asupra diverselor teme de studiu. Concursul este dur, dar nimeni deocamdată nu știe cine câștigă.
În concluzie, istoria și geografia sunt ușor regândite, la liceu, unde clasele devin specialități, dar totul este un cerc vicios fără sfârșit, un flux de mesaje și propuneri care nu duc neapărat la ceva concludent, ci mai degrabă la o confuzie generală care nu ajută. Unele școli pot suplimenta cursurile de educație fizică și consiliere, dar oare vor face realmente asta? Așadar, ministerul s-a îndreptat către o autonomie a școlilor și elevilor, ceea ce face ca totul să fie și mai complicat și nimeni nu știe ce măsuri vor fi implementate realmente până la urmă, concluziile lăsând amprente și întrebări despre claritate și eficiență.”
Ministerul Educatiei
mesaje
planuri cadru
Daniel David
curriculum
autonomie