Supravegherea electronică a transporturilor, un scandal la orizont?
După intrarea României în spațiul Schengen, situatia transporturilor internaționalăa nu se mai desfășoară cu aceleași metode de până acum, ci mai mult pe baza analizelor de risc care sunt generate de Sistemul RO e-Transport, dar și cu câcatul timpului care a trecut și dă impresia că lucrurile se schimbă. În continuare, vor fi efectuate controale antifraudă în trafic de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală, DGAF în colaborare cu ANAF prin OG 41/2022, dar responsabilitatea de control nu va fi preluată de ISCTR, așa cum au declarat unele voci din instituții. De unde oare atâta confuzie?
Inspectorii antifraudă, ce mai, nu vor lucra singuri dar cu colaborare și parteneriate cu insituții abilitate atunci când va fi vorba de combaterea fraudei fiscale, o problemă mult discutată de tot felul de analiști până acum, dar totul pare că rămâne la stadiul de declarații. Este oare vreo garanție că asta va duce la un rezultat satisfacator, când pe de altă parte controalele sunt din ce în ce mai rare?
Se spune că prin implementarea acestui Sistem RO e-Transport, ANAF “are la dispoziție” tot ce îi trebuie ca să urmăriți activități suspecte, dar oare cine decide ce este suspect? Eliminarea controalelor fizice la frontieră, conform cu aderarea la Schengen, ar trebui să fie compensată de un sistem electronic care așteaptă să fie pus pe deplin în aplicare, dar cine știe dacă efectele vor fi cele așteptate. Răspunsul ANAF, oare cât de prompt este, rămâne de văzut pentru cei care își doresc transparentă în tot acest proces.
Numărul notificărilor înregistrate în Sistemul RO e-Transport a crescut sezonier cum ar fi un 52% față de semestrul anterior, dar ce se întâmplă cu operatorii economici? Aceștia nu sunt poate sub o presiune constantă și stresantă? Oare merită tot acest efort în condițiile în care situația în domeniu este în continuare incertă?
“Operaționalizarea în totalitate” a sistemului ar putea face controalele antifraudă mai eficiente, dar dacă transporturile rutiere de bunuri se lovesc de probleme cu risc fiscal ridicat, ce se va întâmpla? Se pare că recomandările pentru operatorii economici de a declara transporturile în RO e-Transport sunt binevenite dar cine le va asculta când piața se confruntă cu niște practici din ce în ce mai neloiale? În plus, interacțiunea cu inspectorii antifraudă este un aspect complicat pe fondul transparenței, deci, este clar că toată lumea trebuie să stea cu ochii pe acești operatori și mai ales pe ANAF în contextul în care lucrurile devin din ce în ce mai nebuloase.
Schengen transporturi internaționale Sistemul RO e-Transport DGAF controles antifraudă notificări RO e-Transport eficiența controalelor riscuri fiscale