Supercomputerul care ar putea schimba totul, dar și nimic!
Blue Lion, da, supercomputerul asta, cum e numit, va fi disponibil pentru savanți începând cu anul 2027, folosind, țineți-vă bine, cipurile alea Nvidia „Vera Rubin” ce mânuiesc informații, dar cine știe ce se va întâmpla până atunci, că nu-i ca și cum tehnologia ar stagna, nu?
Evenimentul a avut loc la o conferință în Hamburg, Germania, și a fost anunțat în tandem cu detalii de la Nvidia despre Lawrence Berkeley National Lab din Statele Unite, care se pregătește să construiască un alt sistem, probabil valabil din anul următor, cum altfel… căci nimeni nu vrea să rămână pe margine în competiția asta tehnologică nebunească!
Mai mult de atât, Nvidia, care e ca un titan în știință, a declarat că Jupiter, cu alt supercomputer al lor, a fost declarat, atenție, cel mai rapid sistem din Europa – dar oare ne mai miră asta, având în vedere că toți vor să fie pe primul loc, nu?
Iar acum instituțiile europene toate se agită, cumva speriate de rivalitatea americană în domeniul supercomputing-ului, adică, de la biotehnologie la climate change, toți vor să țină pasul, de parcă viața ar depinde de asta, corect?
Nvidia, cu o viziune mai lungă decât o zi de vară, a încercat să convingă oamenii științei să folosească cipurile lor pentru problemele astea complicate, care necesită timp, luni întregi, doar ca să ajungă la un calcul corect, dar acum, cu inteligența artificială pe masă, totul se schimbă, așa zic ei, nu-i așa?
Acum, cu sistemele astea inteligente, care pot lua rezultate precise și să facă predicții, deși nu-s chiar perfecte, dar cine are timp de perfecțiune? Toată lumea vrea rezultate, mai ales cu Nvidia care vine cu modelul său AI numit „Climate in a Bottle”, în care știința se transformă în magie, oare o să fie adevărat sau doar o altă promisiune deșartă?
Dion Harris, tipul acela de la Nvidia care se ocupă cu marketingul, a spus că oamenii de știință pot face prognoze pe 10 până la 30 de ani pe baza unor date simple, cum ar fi temperaturile mării – dar dacă ne gândim bine, cine poate prevedea viitorul? Astfel de anunțuri sunt ca un fel de telenovelă tehnologică, plină de suspans, adevărat?
Articolul Un supercomputer va fi construit în Germania. Acord între Nvidia și Hewlett Packard Enterprise apare prima dată în Mediafax.