Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateSummitul OCS de la Shanghai și Promovarea unei Ordini Mondiale Multipolare Echitabile

Summitul OCS de la Shanghai și Promovarea unei Ordini Mondiale Multipolare Echitabile

Summitul OCS de la Shanghai și Promovarea unei Ordini Mondiale Multipolare Echitabile

În cadrul summitului regional al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) desfășurat în Kazahstan, președintele rus Vladimir Putin a declarat că evenimentul va promova o “ordine mondială multipolară echitabilă”. Participanții, printre care liderii din China, Iran și India, au subliniat angajamentul lor pentru formarea unei ordini mondiale multipolare echitabile, bazată pe Organizația Națiunilor Unite, drept internațional și parteneriat reciproc benefic al statelor suverane.

Pentru Putin și Xi Jinping, lumea “multipolară” reprezintă o alternativă la hegemonia americană, iar Rusia a încercat să reunească țările din diverse regiuni în jurul acestei idei, mai ales în contextul conflictelor internaționale recente.

Putin a sosit la summitul OCS desfășurat la Astana, Kazahstan, pentru a participa la discuții și întâlniri bilaterale. Întrevederile au inclus discuții despre situația din Ucraina, războiul din Fâșia Gaza și conflictul din Siria, subliniind importanța dialogului și colaborării între state.

Membrii permanenți ai OCS, precum Kazahstan, India, China, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan și Iran, reprezintă jumătate din populația mondială. Anul acesta, Republica Belarus a devenit membră a OCS, iar China va prelua președinția rotație pentru 2024-2025.

Atacul Hezbollah asupra Israelului și Răspunsul Armatei Israeliene

Armata israeliană a emis alerte pentru atacuri cu rachete și incursiuni aeriene în nordul Israelului până la Golanul ocupat, după ce Hezbollah a lansat sute de rachete și drone explozive asupra Israelului. Hezbollah a anunțat că a atacat poziții israeliene drept represalii, iar Israelul a început să lovească poziții din sudul Libanului.

Arcul de atac al Hezbollahului a cuprins zone din nordul Israelului și platoul Golan. Într-o serie de evenimente, comandantul unei mișcări islamice libaneze a fost ucis, generând tensiuni regionale crescute.

Hezbollah a lansat drone explozive asupra Israelului, iar armata israeliană a reacționat prin lovituri aeriene. Situația a generat un climat de conflict și o escaladare a violențelor, punând în pericol stabilitatea regiunii.

Atacul Terorist asupra Premierului Slovaciei și Reacția Autorităților

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico a fost reclasificat drept atac terorist de către autorități. Fico a fost grav rănit într-un atentat, iar suspectul a fost plasat în arest preventiv.

Autoritățile tratează incidentul ca pe un act terorist, stabilind faptele și implicările. Premierul Fico se recuperează după atacul din mai, iar ancheta continuă pentru a clarifica motivele și circumstanțele agresiunii.

În contextul politicii interne și a dezbaterilor sociale, reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania a fost discutată, inclusiv posibilitatea ca femeile să fie incluse într-un astfel de serviciu. Dezbaterea privind egalitatea de gen și rolul femeilor în armată a fost intensificată în urma situațiilor internaționale tensionate.

România și Arabia Saudită Semnează un Memorandum de Înțelegere în Agricultură

România și Arabia Saudită au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru consolidarea relațiilor comerciale în domeniul agriculturii. Acordul vizează colaborarea în sectoare precum vegetal, zootehnie și utilizarea tehnologiilor moderne în agricultură.

Ministrul Agriculturii român a subliniat importanța relațiilor comerciale cu Arabia Saudită și beneficiile pe care le aduce cooperarea în domeniul agricol. Exporturile de cereale și produse agricole românești în Arabia Saudită au crescut, iar acest memorandum marchează un pas important în consolidarea parteneriatului bilateral.

Vizita oficială a delegației românești în Arabia Saudită include întâlniri la nivel înalt și discuții privind colaborarea în agricultură. Semnarea acordului reflectă interesul comun pentru dezvoltarea sectorului agricol și implementarea practicilor moderne în domeniu.

TAGS:

Summitul OCS de la Shanghai, Conflict Israel Hezbollah, Atac terorist Slovacia, Agricultura Romania Arabia Saudita

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General