Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateSummitul NATO din Washington va susţine aderarea Ucrainei la Alianţa Atlantică

Summitul NATO din Washington va susţine aderarea Ucrainei la Alianţa Atlantică

Summitul NATO din Washington va susţine aderarea Ucrainei la Alianţa Atlantică

Statele Unite ale Americii au confirmat angajamentul ferm de a sprijini procesul de aderare a Ucrainei la NATO în cadrul summitului ce va avea loc la Washington săptămâna viitoare. Promisiunea include un sprijin puternic pentru reformele economice, de securitate şi democratice din Ucraina, conform unei surse din administraţia preşedintelui Joe Biden.

Chiar dacă nu s-a decis încă includerea termenului “ireversibil” în declaraţia finală a summitului, există asigurări că limbajul va fi clar și puternic privind integrarea Ucrainei în Alianța Atlantică. Administraţia Biden oferă Ucrainei un angajament pe termen lung pentru garantarea securităţii şi îmbunătăţirea capacităţii militare a țării, susţinând astfel viitoarea aderare a acesteia la NATO.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la aliaţi să recunoască caracterul ireversibil al procesului de aderare, în ciuda faptului că intrarea rapidă în NATO nu va fi discutată la summitul din Washington. Motivul constă în evitarea unui conflict direct cu Rusia, în contextul actualului război.

În ciuda aspirațiilor Ucrainei, summitul anterior din Lituania nu a confirmat primita oficială a ţării în procesul de aderare la NATO, lucru care ridică aşteptările pentru summitul viitor. Zelenski a marcat importanţa unui semnal ferm adresat Rusiei în acest sens, însă intrarea rapidă a Ucrainei în NATO rămâne subiect de dezbatere în cadrul relaţiilor internaţionale.

Aliații europeni și americani negociază în prezent formularea comunicatului final al summitului pentru a transmite un mesaj ferm de susţinere a aderării Ucrainei. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a exprimat speranța ca Ucraina să devină membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice în următorii 10 ani.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General