Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeActualitateSuma astronomică pe care românii o plătesc de la buget pentru a...

Suma astronomică pe care românii o plătesc de la buget pentru a ține lumina aprinsă la Palatul Parlamentului

Scandalul facturilor la curent continuă în România, de data aceasta având în centru Casa Poporului și parlamentarii. Camera Deputaților a fost nevoită să facă față unei creșteri semnificative a prețului energiei electrice, iar asta se reflectă în facturile uriașe pe care le primesc. Recent, a fost desemnat furnizorul de energie pentru instituție pentru anul 2024, iar suma totală a fost făcută publică.

Conform rezultatului publicat în platforma electronică a achizițiilor publice SICAP, Hidroelectrica a fost selectată să livreze curent către Camera Deputaților în perioada ianuarie – septembrie 2024. În total, costurile vor însuma 8 milioane lei, adică aproximativ 1,6 milioane de euro, conform informațiilor obținute de la economedia.ro.

Dacă ne uităm mai atent la această sumă, putem calcula că factura lunară la curent a Camerei Deputaților va ajunge la aproximativ 180.000 de euro. Este o sumă exorbitantă, care ridică întrebări în privința consumului de energie al instituției și a eficienței energetice a clădirii.

De menționat că plățile pentru consumul de energie electrică al Camerei Deputaților includ două obiective importante: imobilul Palatul Parlamentului și imobilul Garajul Subteran. Este în interesul public să se asigure că atât aceste clădiri, cât și celelalte instituții care își au sediul acolo utilizează energia într-un mod eficient și responsabil.

O altă chestiune interesantă este modul de rambursare a facturilor la curent. Camera Deputaților suportă costurile în întregime, iar apoi deputații au dreptul să recupereze o parte din bani de la ceilalți rezidenți din imobil, conform acordurilor și convențiilor încheiate. Acest lucru presupune că și alte instituții, cum ar fi Senatul, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, contribuie la plata facturilor la curent pentru întregul complex.

Cheltuielile anuale de întreținere ale Camerei Deputaților sunt de asemenea foarte ridicate, ridicându-se la mai multe milioane de euro. Acest fapt ridică întrebări legate de eficiența și gestionarea finanțelor publice pentru o instituție atât de importantă ca Parlamentul României.

TAGS: Casa Poporului; parlamentari; Camera Deputaților; Hidroelectrica; facturi la curent; consum de energie; eficiență energetică;Palatul Parlamentului; Garajul Subteran; Senat; Curtea Constituțională a României; Consiliul Legislativ; Muzeul Național de Artă Contemporană; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; eficiență; cheltuieli anuale; gestionare financiară.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments