Monday, May 20, 2024
HomeActualitateSuccesul Sistemelor de Garanție-Returnare în Europa: Experiența Irlandei, Slovaciei și României

Succesul Sistemelor de Garanție-Returnare în Europa: Experiența Irlandei, Slovaciei și României

Succesul Sistemelor de Garanție-Returnare în Europa: Experiența Irlandei, Slovaciei și României

Irlanda a lansat sistemul de garanție-returnare (DRS) la începutul lunii februarie, anul acesta. Această inițiativă vizează doar ambalajele de plastic și dozele de aluminiu, cu un cost de 15 eurocenți (0,75 lei) pentru recipiente între 150 ml și 500 ml, și 25 eurocenți (1,25 lei) pentru cele între 500 ml și 3 litri. După două luni de la implementare, irlandezii au returnat peste 21 de milioane de ambalaje, iar beneficiile sistemului au fost vizibile chiar și în perioade aglomerate, precum sărbătoarea națională de St. Patrick.

Pe de altă parte, Slovacia a introdus un sistem similar de garanție-returnare pentru ambalaje PET și doze metalice începând cu ianuarie 2022. Dupa doar doi ani, Slovacia a depășit obiectivele stabilite pentru următorii șase ani, ajungând la o rată de colectare de 92%. De asemenea, 70% din plasticul recuperat este utilizat pentru fabricarea de noi ambalaje, evidență a impactului pozitiv al acestei inițiative asupra mediului.

Și în România, Sistemul de Garanție-Returnare a cunoscut o creștere evidentă. Deși operațional doar de 5 luni, acesta a generat un interes semnificativ, cu peste 250 de milioane de ambalaje returnate, dintr-un total de 1,5 miliarde de ambalaje plasate pe piață. Aceste rezultate reflectă o rată de colectare de aproape 16% în România, în timp ce sistemele din alte țări au atins un nivel de 80-90% după 2-3 ani de funcționare.

O delegație a Asociației Sistemelor de Garanție-Returnare din Europa (DRS – The Association of Deposit and Return Systems) a vizitat recent România pentru a împărtăși experiențe cu echipa locală de administrație a SGR. Italia, Franța, Germania, Portugalia, Polonia, Grecia, Cehia, Belgia și Lituania au fost câteva dintre țările prezente la eveniment, subliniind importanța cooperării internaționale pentru consolidarea acestor programe de mediu.

Implementarea rapidă a acestor sisteme de garanție-returnare a adus cu sine provocări diverse. De la dificultăți ale consumatorilor în utilizarea automatelor de returnare, la necesitatea instruirii personalului de întreținere și colectare a ambalajelor, procesul a fost complex. Totuși, avantajele în combaterea poluării și promovarea reciclării s-au dovedit a fi mai importante decât obstacolele întâmpinate.

O perioadă de tranziție optimă, precum cea din Irlanda, poate reduce riscul de fraudă și accelera trecerea la un sistem sustenabil de garanție-returnare. Majoritatea producătorilor irlandezi au adoptat repede aceste schimbări, susținând astfel o colectare eficientă a ambalajelor și integrarea acestora în ciclul de reciclare.

În concluzie, Sistemele de Garanție-Returnare din Irlanda, Slovacia și România demonstrează că un efort colectiv și o implicare continuă a autorităților, producătorilor și consumatorilor pot aduce beneficii semnificative în protejarea mediului și menținerea unui echilibru ecologic sustenabil pentru generațiile viitoare.

TAGS:

ambalaje Garanție-Returnare Sistem Garanție-Returnare
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments