Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeActualitateSUA și aliații săi condamnă folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia împotriva...

SUA și aliații săi condamnă folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia împotriva Ucrainei

SUA și aliații săi condamnă folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia împotriva Ucrainei

Evenimentele din Ucraina continuă să atragă atenția comunității internaționale, iar ultimele dezvăluiri arată că Rusia se folosește de rachetele nord-coreene împotriva țării vecine. Statele Unite ale Americii și aliații săi au condamnat cu fermitate această acțiune, catalogând-o drept detestabilă și periculoasă. Washingtonul a transmis că această acțiune încalcă grav rezoluțiile ONU și sporește suferința poporului ucrainean.

Ambasadorii Uniunii Europene au ajuns la un acord parțial cu privire la un nou pachet de sprijin pentru Ucraina. Propunerea de înființare a Facilității pentru Ucraina a primit mandatul de negociere din partea Consiliului UE. Acest nou instrument va sprijini eforturile de redresare și reformă ale Kievului și va asigura un sprijin financiar stabil pentru perioada 2024-2027. Cu toate acestea, aprobarea finală a finanțării va fi discutată în cadrul Consiliului European și se așteaptă să fie întrunită pe 1 februarie.

Facilitatea propusă va include trei piloni cheie. Primul pilon va fi un Plan pentru Ucraina, care va solicita guvernului de la Kiev să prezinte planurile de redresare și modernizare, precum și eforturile de reformă în vederea integrării în Uniunea Europeană. Guvernul ucrainean a prezentat deja planul său Comisiei Europene la sfârșitul lunii decembrie.

Al doilea pilon al facilității ar consta în sprijin financiar acordat sub forma de garanții bugetare, granturi și împrumuturi de la instituții publice și private. Acest sprijin financiar este vital pentru ca Ucraina să poată face față provocărilor economice și politice cu care se confruntă în prezent.

Al treilea pilon al facilității va fi sprijinul tehnic și de altă natură pentru ajutorarea Ucrainei în procesul său de implementare a reformelor și de aliniere la standardele europene. Acest sprijin va contribui la consolidarea statului de drept, la modernizarea instituțiilor și la asigurarea unei guvernări transparente și eficiente.

Consiliul UE a aprobat parțial mandatul de negociere pentru această facilitate, care va servi drept bază pentru continuarea negocierilor cu Parlamentul European. După finalizarea discuțiilor și adoptarea oficială a facilității, aceasta va putea fi implementată în beneficiul Ucrainei.

Între timp, Coreea de Sud a numit Ucraina un “loc de testare” pentru rachetele nord-coreene. Această acuzație vine din partea Seulului, care condamnă și ea acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei și susține necesitatea unei reacții ferme din partea comunității internaționale. Această afirmație arată cât de complexă este situația din Ucraina și cum se implică mai multe state în rezolvarea conflictului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un apel pentru sisteme moderne de apărare aeriană pentru țara sa. El a subliniat că Ucraina are nevoie disperată de aceste sisteme pentru a-și proteja cetățenii de atacurile rusești. Zelenski a afirmat că Ucraina nu deține în prezent capacitatea de a produce propriile sale sisteme moderne de apărare aeriană, iar acest lucru reprezintă o vulnerabilitate majoră în fața agresiunii ruse.

Într-o conferință de presă ținută la Vilnius, Zelenski a amintit de atacurile din decembrie și ianuarie care au vizat infrastructura civilă și oamenii din Ucraina. El a precizat că Rusia a folosit sute de rachete și drone în aceste atașuri, iar forțele de apărare ucrainene au reușit să doboare doar aproximativ 70% dintre ele. Cu toate acestea, pierderile umane sunt inevitabile în astfel de situații, iar Ucraina a suferit și ea consecințele.

Pe lângă provocările militare și politice cu care se confruntă, Ucraina se confruntă și cu amânarea acordării de ajutor din partea Occidentului. Președintele Zelenski a subliniat impactul acestei ezitări asupra situației din țară. El a avertizat că întârzierea în a oferi sprijin financiar și militar întărește poziția Rusiei și îi oferă un sentiment de putere. Zelenski a afirmat că această situație nu afectează doar Ucraina, ci și ceilalți vecini ai Rusiei, care ar putea fi următorii pe listă pentru invazie.

Situația din Ucraina evoluează rapid, ceea ce necesită o reacție promptă și solidaritate internațională. Este important ca comunitatea internațională să coopereze pentru a găsi soluții diplomatice și pentru a oferi sprijin real Ucrainei. Pentru a urmări evoluțiile în această situație, accesați TAGS: Ucraina.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments