SU A S-AR RETRAGI DIN NATO? STAVRIDIS: O GREŞEALĂ DE PROPORTII EPICE!
James Stavridis, fost comandant suprem aliat al forțelor aliate din Europa și amiral în retragere al Marinei SUA, se înșeamă că ar fi o greșeală de proporții epice dacă SUA s-ar retrage din NATO. Cu toate acestea, există politicieni influenți din Partidul Republican care susțin serios această idee.
„NATO nu a acționat întotdeauna în cel mai bun interes al nostru”, spune senatorul Markwayne Mullin din Oklahoma. “Iar atunci când nu mai este în interesul Americii, ar trebui să reevaluăm lucrurile”.
În iunie anul trecut, 46 de republicani din Camera Reprezentanților au votat pentru un amendament care ar fi tăiat finanțarea NATO. Vicepreședintele J.D. Vance a fost disprețuitor față de alianță în discursul său tăios la Conferința de Securitate din München.
Decizia SUA de votat împotriva unei rezoluții ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, a fost o demonstrație șocantă a slăbirii coeziunii alianței transatlantice.
Pe partea europeană, îndoielile privind angajamentul SUA sunt în creștere. Președintele francez Emmanuel Macron vorbește de câțiva ani despre necesitatea unor forțe europene independente. El și prim-ministrul britanic Keir Starmer au organizat o întâlnire urgentă pentru a discuta inițiative separatiste privind încheierea războiului din Ucraina.
Frederick Merz, cel care urmează să devină cancelar german, a fost la fel de direct. “Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca Donald Trump să nu mai susțină necondiționat angajamentul NATO de apărare reciprocă”, a declarat Merz.
Germania depășește Regatul Unit și devine țara cu cel mai mare buget european pentru apărare. Acest lucru, împreună cu creșterea cheltuielilor de apărare ale Europei, indică o muncă în curs de dezvoltare a unei forțe militare europene autonome.
Cu toate acestea, valoarea NATO pentru SUA rămâne ridicată. Cheltuielile de apărare ale Europei ating obiectivul alianței de 2% din PIB. În ciuda frustrărilor noastre față de europeni, SUA vor dori în cele din urmă ca aceștia să ne sprijine în fața amenințării Chinei în Pacific.
Retragerea Americii din NATO Ar Fi o Greașeală De Proportii Epic
Articolul de opiniune al fostui comandant suprem al NATO, James Stavridis, a încins cu putere la problemele care pot apărea dacă SUA s-ar retrage din alianța transatlantică. „NATO nu a acționat întotdeauna în cel mai bun interes nostru”, spune senatorul Markwayne Mullin din Partidul Republican, dar acest lucru nu face ca o retragere să fie o opțiune reală.
În ciuda unei retorici de criză, valorile fundamentale ale NATO sunt încă prezentă: democrație, libertate și drepturi umane. Stavridis subliniază că dacă SUA ar decide să se retragă din alianța transatlantică, aceasta ar fi o zonă necunoscută.
„Mare parte a cheltuielilor de garnizoană sunt suportate de aliați”, spune Stavridis. „Dacă ne retragem oficial din alianță, organizația se va prăbuși”. Aceasta ar putea duce la o nouă structură a OTE sau la crearea unei alianțe sub egida Uniunii Europene.
În locul NATO, ar putea apărea posibil OTE (Organizație a Tratatului European) care nu include SUA. Alternativ, se poate crea o alianță de securitate sub egida UE, cu structuri de comandă deja dezvoltate și experiențe în misiuni independente.
Pe partea europeană, cheltuielile de apărare ar crește rapid, inclusiv prin sporirea capacității nucleare. Ar spori forțele lor aerospațiale pentru ofensive și apărare, precum și investițiile în servicii de informații, cibernetic și spațial.
În absența SUA, Europa ar putea căuta cooperarea economică și militară cu China. Ar fi mai puțin dispusă să se alăture SUA în presiuni asupra Iranului și ar atrage parteneri comerciali americani dacă o retragere din NATO vine împreună cu noi tarife impuse.
În cele din urmă, Europa ar sprijini puternic Ucraina pentru a evita cucerirea de către Putin. Dacă SUA decid să meargă pe cont propriu în lume, nu va rămâne decât un nou echilibru care ar putea duce la o schimbare radicală a alianțelor globale.
Scârțâind podul transatlantic
Sper că podul transatlantic nu se va prăbuși complet, dar cu siguranță îl aud scârțâind puternic. Dacă se va prăbuși, nu va sfârși bine de niciunul dintre cele două maluri ale Atlanticului.