Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateStudiul Profilului Deținutului Recidivist în România

Studiul Profilului Deținutului Recidivist în România

Studiul Profilului Deținutului Recidivist în România

Un studiu de amploare realizat de experți într-un penitenciar din România a reușit să contureze profilul deținutului recidivist, dezvăluind aspecte semnificative ale mediului social și comportamental al acestora. Acest demers a avut ca principal scop înțelegerea mai profundă a factorilor care contribuie la recidivă și identificarea potențialelor soluții pentru prevenirea acesteia.

Proiectul SECURE, intitulat “O comunitate sigură, educată și implicată în mod responsabil”, a fost implementat în colaborare cu Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor la Penitenciarul Mărgineni. Finanțat cu generozitate prin Mecanismul Financiar Norvegian, proiectul a beneficiat de o investiție în valoare de 1,7 milioane de euro.

Cercetările efectuate în cadrul proiectului au vizat atât deținuții recidiviști din penitenciar, cât și persoanele eliberate și aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune. S-au desfășurat interviuri cu diverse categorii de indivizi, inclusiv polițiști, gardieni, angajatori și reprezentanți ai serviciilor sociale, într-un efort complex de înțelegere a contextului recidivei penale în România.

Profilul recidivistului român a fost conturat în urma acestei cercetări complexe. Factori precum proveniența din familii disfuncționale, faptele penale comise din copilărie, abandonul școlar, precum și consumul de alcool și substanțe interzise, au fost identificați drept elemente-cheie în recurența infracționalității la nivelul populației studiate.

Evidențele obținute arată că familia disfuncțională reprezintă unul dintre cei mai importanți predictori ai recidivei penale în România. Cu una din opt persoane recidiviste provenind din medii în care au avut loc măsuri de protecție specială în copilărie, iar 31% dintre aceștia având cel puțin un părinte cu probleme de consum de droguri sau alcool, se conturează un tablou complex al vulnerabilității sociale.

Abandonul școlar se dovedește a fi un alt factor semnificativ în determinarea riscului de recidivă, cu jumătate dintre recidiviști provenind din rândul foștilor minori care au renunțat la educație. Importanța intervențiilor timpurii și a prevenirii devine astfel esențială în reducerea recidivei penale și reintegrarea socială a indivizilor expuși acestor riscuri.

Vârsta la care se comite prima infracțiune apare ca un alt element predictor important al recidivei, cu peste 24% dintre deținuți fiind privați de libertate în perioada minoratului. Prevenția, educația și susținerea timpurie a acestor categorii sensibile de indivizi se conturează ca strategii esențiale în combaterea fenomenului recidivei penale.

Alte vulnerabilități identificate în cadrul studiului relevă probleme legate de consumul de alcool și de substanțe psihoactive, cu aproape 38% dintre recidiviști confruntându-se cu astfel de dependențe. Reintegrarea acestora pe piața muncii devine un alt obstacol major, cu 84% dintre deținuți considerând locul de muncă ca fiind esențial în prevenirea recidivei.

În contextul stigmatizării și respingerii sociale la care sunt supuși foștii deținuți, se impune o abordare holistică în elaborarea unei strategii naționale de prevenire a recidivei penale. Aproximativ 71% dintre respondenți ar alege să colaboreze cu persoane nepregătite profesional, dar fără cazier penal, în detrimentul celor bine pregătite, dar cu antecedente penale, subliniind o realitate complexă a integrării acestor categorii în societate.

Rezultatele acestui studiu oferă o perspectivă amplă asupra problemelor sociale și comportamentale care stau la baza recurenței infracționale în România, evidențiind necesitatea unor politici și intervenții eficiente pentru prevenirea și gestionarea recidivei penale într-un context de reabilitare și reintegrare socială.

TAGS:

penitenciar recidivist familii disfuncționale consum de alcool prevenirea recidivei

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments