Thursday, May 23, 2024
HomeSportStudiu INSCOP: Tendințe de petrecere a zilei de 1 Mai în rândul...

Studiu INSCOP: Tendințe de petrecere a zilei de 1 Mai în rândul românilor

Studiu INSCOP: Tendințe de petrecere a zilei de 1 Mai în rândul românilor

Un recent sondaj realizat de INSCOP arată că majoritatea românilor preferă să sărbătorească ziua de 1 Mai alături de familie, optând pentru momente de odihnă și relaxare. Cu toate acestea, există și persoane care aleg să călătorească sau să petreacă în alte moduri.

Preferințe de petrecere a zilei de 1 Mai

Conform studiului, 65,6% dintre respondenți au declarat că vor petrece ziua de 1 Mai acasă, în timp ce 12,5% au planuri de călătorie. Doar 3,4% dintre aceștia vor fi prezenți pe litoral în această zi. Este interesant de menționat că 13,5% dintre participanți nu intenționează să sărbătorească această zi specială.

De asemenea, 4,3% dintre respondenți au declarat că au alte planuri, iar 0,8% nu au oferit un răspuns clar în ceea ce privește modalitatea lor de petrecere a zilei de 1 Mai.

Conform datelor obținute, persoanele cu vârste peste 60 de ani, locuitorii din sudul Munteniei, cei cu venituri reduse și activi pe rețelele de socializare sunt printre cei care optează să sărbătorească acasă alături de familie, preferând confortul căminului în detrimentul altor destinații.

Variații regionale și socio-economice

Se observă diferențe semnificative între regiuni în ceea ce privește modul de petrecere a zilei de 1 Mai. Românii din centrul țării, cu venituri ridicate, sunt mai predispuși să călătorească în această perioadă, evitând aglomerația și optând pentru destinații exclusiviste. În schimb, persoanele cu venituri ridicate nu sunt adepții excursiilor de 1 Mai, preferând alternative de relaxare inovatoare.

Studiul INSCOP a fost realizat în perioada 12 – 20 aprilie 2024, prin intermediul interviurilor telefonice și a unui chestionar adaptat. Eșantionul, format din 1.100 de persoane, reflectă categoriile socio-demografice relevante pentru populația neinstituționalizată din România, cu un grad de încredere de 95% și o eroare maximă de ± 2,95%.

1 Mai, recunoscută ca Ziua Internațională a Muncii, este sărbătorită în diverse țări din întreaga lume, marcând importanța muncii și a contribuției lucrătorilor la societate. În țara noastră, această zi are o istorie bogată, devenind un prilej de bucurie și relaxare pentru români în era post-comunistă.

Diversitate de opțiuni și priorități

În final, alegerile privind modalitatea de petrecere a zilei de 1 Mai reflectă diversitatea de opțiuni și priorități ale populației românești. Fie că optează pentru relaxare acasă, escapade în destinații de elită sau alternative inedite, românii își găsesc modalități personale de a celebra această zi specială conform preferințelor și valorilor personale.

Tags:

Ziua de 1 Mai, studiu INSCOP, sărbătoare, preferințe de petrecere, petrecere a zilei de 1 Mai

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments