Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitateȘtire de ultimă oră: Actualizări semnificative în asistența medicală primară și ambulatorie...

Știre de ultimă oră: Actualizări semnificative în asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate

Știre de ultimă oră: Actualizări semnificative în asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate

O serie de modificări importante au fost anunțate în ceea ce privește asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra furnizării serviciilor medicale și a costurilor aferente.

  • Menținerea valorilor punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate.
  • Valorile punctelor per capita pentru aceste servicii au rămas neschimbate față de semestrul al II-lea al anului 2023.
  • Punctul per capita în asistența medicală primară este de 12 lei.
  • Punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară are o valoare de 8 lei.
  • Punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate este de 4,5 lei.

Pentru a clarifica lucrurile, s-a stabilit că în asistența medicală primară se decontează o singură consultație pe zi pentru fiecare pacient. Această consultație are scopul de a aborda în mod comprehensive starea de sănătate a pacientului, iar medicul trebuie să furnizeze toate documentele necesare acestuia, cum ar fi rețetele medicale, biletele de trimitere sau recomandări.

În ceea ce privește medicina dentară, suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi va rămâne neschimbată în semestrul I al acestui an comparativ cu semestrul al II-lea al anului precedent. Aceasta înseamnă că un medic stomatolog specialist va primi 6.000 lei pe lună.

Pentru a citi articolul complet despre creșterea taxelor notariale pentru tranzacțiile imobiliare, accesați aici.

Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale acordate în asistența medicală spitalicească, s-a reglementat că durata spitalizării de zi trebuie să fie de minimum două ore. Această regulă nu se aplică serviciilor acordate pentru afecțiuni oncologice și hemato-oncologice, precum și celor oferite în camerele de gardă și în structurile de urgență din cadrul spitalelor care nu sunt finanțate de Ministerul Sănătății.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile pot fi efectuate și după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor este extinsă cu boala cronică de rinichi, pentru a se conforma Legii nr. 378/2023.

Pentru a asigura continuarea furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistență sanitară, contractele existente între furnizori și casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiționale începând cu 1 februarie. Aceasta se va face în conformitate cu modificările aduse Contractului-cadru.

Pentru a citi articolul complet despre cazul elevului din Buzău care a primit o reparație financiară în urma criticilor aduse profesoarei de desen, accesați aici.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments