Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeActualitateStatul roman cheltuie sume uriașe pentru aducerea fugariilor înapoi în țară

Statul roman cheltuie sume uriașe pentru aducerea fugariilor înapoi în țară

Statul roman cheltuie sume uriașe pentru aducerea fugariilor înapoi în țară

Anul trecut, statul roman a fost nevoit să investească sume considerabile pentru aducerea în țară a unor infractori fugari. Potrivit informațiilor comunicate de ministra Justiției, Alina Gorghiu, a fost nevoie de 57.000 de lei, echivalentul a peste 11.000 de euro, pentru a aduce în România pe Cristian Baicu, un individ condamnat definitiv în 2014 pentru fraude cu carduri bancare. Acesta a fost adus în țară în luna decembrie a anului 2023, după o perioadă de 9 ani de fugă.

Ministra a dezvăluit că anul trecut statul roman a cheltuit, în total, peste 10 milioane de lei pentru aducerea în țară a persoanelor urmărite internațional. Aceste sume semnificative au reprezentat un impact financiar semnificativ pentru bugetul statului. Pentru a ilustra acest aspect, Alina Gorghiu a prezentat trei cazuri concrete, subliniind cheltuielile suportate de stat pentru aducerea infractorilor în țară.

  • In primul caz, au fost aduse din Brazilia două persoane care erau urmărite pentru diverse infracțiuni. Această lucrare de aducere în țară a costat statul roman suma de 82.000 de lei.
  • Al doilea caz a fost cel al lui Cristian Baicu, care în anul 2014 a părăsit România și s-a refugiat în Republica Dominicană. Pentru a aduce acest individ înapoi în țară, statul roman a alocat suma de 57.173 lei.
  • În plus, a mai fost adus în țară un alt fugitiv, Mitroi Octavian, din Costa Rica, pentru care statul roman a cheltuit suma de 54.300 lei.

Ministrul Justiției a făcut un apel la sprijinul adoptării unei legislații sănătoase care să rezolve această problemă. De asemenea, ea a menționat că Ministerul Justiției a inițiat un proiect legislativ care se află în dezbatere publică. Prin acest proiect, fugarul va trebui să suporte costurile aducerii sale în țară.

În total, în anul 2023, România a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea în țară a unui număr de 735 de fugari. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la eficiența autorităților în a aduce înapoi în țară infractorii condamnați definitiv la închisoare cu executare.

Printre numele sonore care figurează pe lista fugarilor căutați de autorități, dar care nu au fost aduși în România în ultimii ani, se numără Ionel Arsene, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Dragoș Săvulescu, Daniel Dragomir, Paul de România, Sebastian Ghiță și Sorin Oprescu. Cel mai recent nume adăugat la această listă este Cătălin Cherecheș, al cărui termen de predare în România este încă incert.

Apel pentru o legislație coerentă

Situația cheltuielilor enorme suportate de statul roman pentru aducerea infractorilor în țară a deschis o dezbatere cu privire la necesitatea adoptării unei noi legislații care să prevadă costurile acestei proceduri. Ministerul Justiției a propus un proiect de lege care să oblige fugarul să suporte aceste costuri de aducere în țară, evitând astfel o povară financiară semnificativă pentru stat și contribuabili.

Cu toate acestea, proiectul se află în faza de dezbatere publică, iar Ministerul Justiției își dorește sprijinul opiniei publice pentru îmbunătățirea și eficientizarea acestuia. Instituția a solicitat în mod expres ca cetățenii să înainteze sugestii și propuneri pentru îmbunătățirea proiectului de lege.

Statul roman se confruntă cu o presiune tot mai mare în ceea ce privește aducerea în țară a infractorilor. În contextul creșterii numărului de infracțiuni internaționale și a libertății de deplasare a cetățenilor în spațiul UE, este nevoie de o abordare coerentă și eficientă pentru gestionarea acestor cazuri.

Tag

Alina Gorghiu, Ministra Justitiei, cheltuieli stat, cazuri fugari, Adrian Năstase

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments