Monday, June 24, 2024
HomeExterneStatele membre NATO vor crește cheltuielile pentru apărare

Statele membre NATO vor crește cheltuielile pentru apărare

Statele membre NATO vor crește cheltuielile pentru apărare

În cadrul reuniunii miniștrilor apărării din țările NATO, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a declarat că așteaptă ca în acest an 18 aliați să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare. Aceasta vine în urma unui angajament asumat în 2006 de către statele membre ale NATO de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Stoltenberg a observat că în anul 2014 doar trei state membre respectau acest obiectiv. Cu toate acestea, el a subliniat că în 2019 statele europene membre NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare.

Înaltul oficial aliat a recunoscut faptul că există unele state care încă nu au atins acest obiectiv și au un drum lung de parcurs în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Cu toate acestea, Stoltenberg a afirmat că au fost făcute progrese reale, iar aliații europeni cheltuiesc acum mai mult, în conformitate cu angajamentul asumat de către toți membrii alianței. În timpul summitului de la Vilnius, s-a convenit că investiția de 2% din PIB în domeniul apărării ar trebui să fie un minim pentru toți aliații.

Cererea de alocare a 2% din PIB pentru apărare a fost făcută de mult timp de către Statele Unite, iar majorarea cheltuielilor pentru apărare ale țărilor europene a revenit în atenția publică săptămâna trecută, când fostul președinte american Donald Trump a amenințat că SUA nu va mai apăra țările NATO care nu contribuie suficient din punct de vedere financiar. Aceasta a generat îngrijorare în rândul membrilor NATO, mai ales în ceea ce privește stabilitatea și securitatea regiunii.

Într-un context în care Rusia și-a extins invazia în Ucraina, statele membre NATO au fost încurajate să-și reafirme angajamentul de alocare a cel puțin 2% din PIB pentru apărare. În acest sens, un raport publicat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra arată că doar 10 dintre cele 31 de state membre ale NATO îndeplinesc acest obiectiv. Totuși, 19 țări membre ale Alianței și-au majorat cheltuielile în domeniul apărării. Rusia și China se numără printre țările care alocă o proporție mai mare din cheltuielile publice pentru sectorul militar.

De asemenea, raportul menționează că, în urma tensiunilor crescute cu Rusia și China, țările NATO, cu excepția Statelor Unite, se confruntă cu un nivel ridicat de amenințări și provocări în domeniul securității. Acestea își intensifică producția de rachete și muniții, într-o încercare de a-și asigura propria apărare și de a face față noilor provocări.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO a menționat și reușite ale aliaților europeni în domeniul apărării. El a remarcat că marina militară rusă a suferit pierderi semnificative în Marea Neagră, ceea ce reprezintă un mare succes pentru forțele ucrainene.

În concluzie, statele membre NATO își intensifică eforturile pentru alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare, în conformitate cu angajamentul asumat în cadrul alianței. Cu toate acestea, există încă unele state care nu au atins acest obiectiv și au un drum lung de parcurs în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Situația de securitate actuală, marcată de tensiunile cu Rusia și China, impune o atenție sporită în acest domeniu și necesitatea unei cooperări solide între statele membre NATO.

TAGS: apărare

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General