Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitateStatele baltice construiesc o linie defensivă comună în fața Rusiei și Belarusului

Statele baltice construiesc o linie defensivă comună în fața Rusiei și Belarusului

Statele baltice construiesc o linie defensivă comună în fața Rusiei și Belarusului

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia – au convenit să construiască o “linie de apărare” comună la frontiera lor cu Rusia și Belarusul. Scopul acestei inițiative este de a contracara eventuale amenințări militare din partea Moscovei. Acordul a fost semnat de miniștrii apărării din cele trei țări și prevede construirea de instalații defensive antimobile în următorii ani.

Aceste instalații defensive vor fi desfășurate la frontierele cu Rusia și Belarusul, iar obiectivul lor principal este de a descuraja și, dacă este necesar, de a se apăra împotriva unor eventuale amenințări militare. Această decizie vine în contextul situației actuale din domeniul securității, fiind determinată de războiul purtat de Rusia în Ucraina și de nevoia de a avea instalații defensive fizice la frontiere.

Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat într-un mesaj publicat pe rețelele sociale că această linie de apărare baltică are ca scop apărarea flancului de est al NATO și limitarea mișcării adversarilor. După cum a menționat și omologul său eston, Hanno Pevkur, Rusia a demonstrat prin acțiunile sale în Ucraina că este necesară existența unor instalații defensive fizice la frontiere.

Deși nu s-au precizat încă caracteristicile exacte ale instalațiilor, Ministerul eston al Apărării a anunțat că acestea vor consta în elemente de teren care vor sprijini activitățile unităților de apărare în oprirea trupelor agresorului. Aceste elemente vor fi amplasate în peisaj, ținând cont de analiza intențiilor inamicului, a mediului și a planului de apărare.

Este de menționat faptul că statele baltice au fost printre cei mai loiali aliați ai Ucrainei în lupta împotriva Rusiei înca de la începutul atacului din februarie 2022. Acum, ele își întăresc și mai mult capacitățile militare și își reconfirma angajamentul față de securitatea regională în fața amenințărilor rusești.

Această decizie comună de a construi o linie defensivă în fața Rusiei și Belarusului reprezintă un pas important pentru consolidarea securității în regiunea baltică. Statele baltice doresc să-și protejeze suveranitatea și integritatea teritorială, iar construirea acestei linii de apărare este o măsură concretă în acest sens.

Mai multe informații despre acest subiect pot fi găsite pe EZS.ro.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments