Monday, May 20, 2024
HomeActualitateSri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia

Sri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia

Sri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia

Peste 100 de cetățeni din Sri Lanka s-au adunat la Alba Iulia pentru a celebra Anul Nou într-un mod inedit. Aceștia au participat la jocuri interactive, au degustat diverse produse tradiționale, au dansat pe muzică tradițională și au creat momente speciale împreună.

Această comunitate de srilankezi a devenit din ce în ce mai importantă în România, reprezentând o forță de muncă valoroasă în diverse sectoare precum construcțiile, agricultura sau sectorul HoReCa. Cu toate că oficial se estimează că în prezent lucrează în România aproximativ 9.500 de cetățeni srilankezi, cifrele nerealiste ale ambasadei sugerează că numărul ar putea fi mai mare.

Motivația principală a srilankezilor de a veni în România este legată de dorința de a-și spori veniturile și de a-și asigura un viitor mai bun. Mulți dintre aceștia își doresc să strângă bani pentru a-și clădi o casă în țara natală sau pentru a investi într-o afacere proprie, vizând stabilitatea pe termen lung.

petrecere srilankezi4 Sri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia
O imagine de la evenimentul din Alba Iulia

Diversitate și unitate la Alba Iulia

Comunitatea srilankeză din Alba Iulia s-a adaptat cu ușurință la stilul de viață românesc, creând legături puternice între membrii săi. Ei au format chiar o organizație denumită “Alba Warriors”, care își desfășoară activitățile inclusiv prin intermediul unei echipe de crichet.

Anual, aceștia organizează o mare petrecere în preajma Anului Nou tradițional srilankez, la care sunt invitați toți cei dornici să descopere cultura și tradițiile acestui popor. Participanții au avut ocazia să se bucure de momente autentice, să întemeieze noi prietenii și să își proiecteze viitorul în armonie.

Unul dintre organizatorii evenimentului, Maudi, a subliniat: „Ne simțim foarte bine în România, iar locul în care ne-am reunit ne aduce aminte de atmosfera din patria noastră. Aici avem mult spațiu verde și suntem primiți cu căldură de comunitatea românească.”

mudi organizator eveniment Sri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia
Maudi, unul dintre organizatorii evenimentului

Recunoștință și integrare

Participanții la eveniment au transmis aprecierea lor către România pentru ospitalitatea și oportunitățile oferite. Mulți dintre aceștia se simt bineveniți în țara noastră și apreciază faptul că pot câștiga și economisi mai mulți bani aici decât acasă.

Un alt locuitor srilankez, Ajith, care lucrează pentru o importantă fabrică italiană din Cluj-Napoca, a mărturisit: „Ne place mult în România. Oamenii sunt foarte primitori și avem posibilitatea de a construi un viitor mai prosper. Suntem recunoscători pentru integrarea noastră și pentru sprijinul primit.”

ajith tanar sri lanka Sri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia
Ajith, unul dintre participanții la eveniment

Angajament și recunoaștere oficială

Prezența lui Nipuni Samarasinghe, Charge d’Affaires la Ambasada Sri Lanka la București, la eveniment a subliniat importanța oferită de comunitatea srilankeză acestei sărbători. Aprecierea acestui eveniment cultural și tradițional reflectă unitatea comunității și respectul oferit obiceiurilor și valorilor acesteia.

Nipuni Samarasinghe a subliniat: „Este o mare sărbătoare pentru noi, membrii comunității din România. Aceste momente ne apropie de rădăcinile noastre și ne aduc bucurie și recunoștință pentru sprijinul primit în România.”

La finalul evenimentului, participanții s-au mobilizat pentru a curăța locul petrecerii, exprimându-și respectul față de mediu și față de țara gazdă, România.

loc petrecere curatenie Sri Lankezii sărbătoresc Anul Nou într-un mod spectaculos la Alba Iulia
Locul petrecerii, curățat cu grijă de participanți

Implicare și dezvoltare continuă

Anul 2024 aduce o nouă perspectivă în ceea ce privește muncitorii străini care aleg România ca destinație. Guvernul a anunțat planuri pentru a primi 100.000 de muncitori străini în acest an, o cifră semnificativ mai mare decât cea înregistrată în anul precedent.

Statisticile arată că un procent important din acești muncitori provin din Nepal și Sri Lanka, reflectând interesul crescut pentru piața muncii din România. Oportunitățile de angajare și condițiile de viață atrăg un număr din ce în ce mai mare de străini, contribuind astfel la diversificarea și la creșterea economică a țării.

Alba Iulia rămâne un loc simbolic pentru comunitatea srilankeză, unde valorile tradiționale se îmbină cu progresul și cu dorința de integrare. Aceste evenimente aduc în prim plan diversitatea culturală și spiritul comunitar, subliniind importanța păstrării și promovării identității proprii într-un mediu nou și plin de provocări.

Taguri:

Sri Lanka, Alba Iulia, Anul Nou, muncitori străini, cultură, integrare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments