Saturday, May 18, 2024
HomeActualitateSprijinul NATO pentru Ucraina în fața agresiunii: declarații exclusive de la secretarul...

Sprijinul NATO pentru Ucraina în fața agresiunii: declarații exclusive de la secretarul general-adjunct

Ucraina și sprijinul Alianței: declarații de la nivel înalt – știri de ultimă oră

Sprijinul NATO pentru Ucraina în fața agresiunii: declarații exclusive de la secretarul general-adjunct

În urma unui interviu captivant acordat postului de televiziune Fox News, secretarul general-adjunct al NATO a subliniat că Alianța continuă să ofere sprijin ferm Ucrainei, chiar dacă uneori apar tensiuni și întârzieri în procesul de susținere.

Confruntat cu întrebarea privind momentul aprobării sprijinului financiar american pentru Ucraina, Geoană a subliniat importanța sosirii acestui sprijin în lupta împotriva agresiunii. “Chiar dacă adoptarea legislației a venit cu un mic întârziere, este esențial că sprijinul a ajuns în cele din urmă”, a precizat oficialul NATO.

„Întârzierea în adoptarea unor decizii cruciale a avut impactul său asupra terenului de luptă. Totuși, considerăm că aceasta nu este decisivă. Suntem încrezători că sprijinul reciproc va contribui la eforturile tuturor aliaților și partenerilor Ucrainei, atât din cadrul NATO, cât și din afara acestuia. Sprijinul acordat de SUA reprezintă aproximativ jumătate din totalul asistenței oferite de către ceilalți aliați pentru Ucraina. Așa cum poate am fost prea optimiști cu câteva luni în urmă, la debutul contraofensivei ucrainene, trebuie să evităm acum să cădem în pesimism. Este un moment crucial pe frontul de luptă”, a subliniat Geoană.

Ucraina, un model de curaj pentru întreaga lume

„Conflictele lor sunt și conflictele noastre. Așa cum ați menționat corect, ei luptă în numele nostru împotriva agresorului comun. Nu trebuie să uităm nici faptul că alți actori importanți precum China monitorizează evoluțiile din Ucraina și trag învățăminte. Cu toate acestea, sunt ferm convins că Ucraina va ieși învingătoare. Sprijinul nostru este bine meritat pentru această țară curajoasă din Europa care reprezintă un exemplu de urmat pentru restul lumii”, a adăugat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a subliniat că sprijinul acordat Ucrainei nu este limitat doar la Statele Unite, ci reprezintă un efort comun al aliaților din cadrul Alianței. „Da, SUA oferă sprijin. Cu toate acestea, este important să ne concentrăm pe consolidarea comunicării cu Congresul american, publicul american și mass-media internațională americană. Toate statele membre NATO susțin Ucraina. Luăm exemplul Islandei, care, deși nu dispune de propriile forțe armate, a pus la dispoziție un mijloc de transport vital. Acest lucru este valabil pentru aliații mici și mari ai NATO. Nu trebuie să uităm că avem aproape 50 de țări implicate, nu doar SUA sau Alianța Nord-Atlantică. Alte națiuni din regiunea Indo-Pacific oferă, de asemenea, sprijin Ucrainei”, a menționat reprezentantul NATO.

Asistență umanitară și sprijin macroeconomic

Pe lângă sprijinul militar și logistic, secretarul general-adjunct al NATO a evidențiat eforturile Alianței în direcția acordării de asistență umanitară și sprijin macroeconomic pentru Ucraina. „Există numeroase forme de sprijin macroeconomic și financiar pentru Ucraina. Este vorba și despre aspectul financiar. De asemenea, oferim asistență umanitară pentru Ucraina, care se confruntă cu un număr considerabil de refugiați. Națiunile europene se implică activ în susținerea acestor oameni, inclusiv a copiilor. Această acțiune necesită resurse financiare semnificative”, a subliniat Geoană.

„Consider că rolul SUA este crucial, însă nu trebuie să uităm că acesta nu acționează individual. Fiecare țară își aduce aportul în această luptă comună pentru libertate, democrație și respectarea normelor într-o lume vâlurită de conflicte și provocări”, a transmis secretarul general al NATO.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments