Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateSprijin financiar important acordat cultivatorilor de roșii și usturoi în Caraș-Severin

Sprijin financiar important acordat cultivatorilor de roșii și usturoi în Caraș-Severin

Sprijin financiar important acordat cultivatorilor de roșii și usturoi în Caraș-Severin

Un sprijin substanțial este acordat producătorilor de tomate și usturoi din Caraș-Severin, în urma adoptării Legii pentru aprobarea OUG nr. 13/2024. Direcția Județeană Agricolă anunță că fiecare beneficiar va beneficia de o sumă suplimentară echivalentă în lei cu 1.500 de euro. Această măsură vine ca urmare a crizei generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina, având ca obiectiv compensarea parțială a pierderilor înregistrate în cultura de tomate și usturoi.

Conform informațiilor furnizate de DAJ Caraș-Severin, sprijinul acordat pentru cultura de tomate presupune depunerea documentelor justificative până la data de 30 septembrie. Beneficiarii trebuie să prezinte dovezi privind obținerea și comercializarea unei cantități minime de trei kilograme de tomate pe metrul pătrat de teren cultivat în sere sau solarii, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

“Pentru tomate, documentele necesare includ copiile rapoartelor fiscale de închidere zilnică, factura, fila sau filele din carnetul de comercializare. Acestea trebuie depuse la DAJ Caraș-Severin până cel târziu pe 2 septembrie”, a declarat Adina Bâte, director adjunct al instituției.

Pentru producătorii de usturoi, ajutorul financiar este majorat cu suma echivalentă a 1.500 de euro pe hectar. Plata sprijinului de stat va fi efectuată până la 20 decembrie, iar condițiile impun furnizarea documentelor justificative referitoare la obținerea și vânzarea a minim trei kilograme de usturoi pe zece metri pătrați de teren cultivat.

“În cazul cultivatorilor de usturoi, documentele necesare includ copiile rapoartelor fiscale de închidere zilnică, factura, fila și filele din carnetul de comercializare. Toate aceste documente trebuie depuse la sediul nostru până la 2 decembrie”, a adăugat Adina Bâte.

În Caraș-Severin, programul de sprijin acoperă 32 de legumicultori eligibili, dintre care 19 sunt producători de tomate și 13 de usturoi.

Beneficiarii Programului “Tomata” și “Usturoiul” trebuie să respecte termenele stabilite pentru depunerea documentelor

  • Pentru tomate, termenul limită este 30 septembrie
  • Pentru usturoi, documentele trebuie depuse până la 20 decembrie
  • Copii ale rapoartelor fiscale, facturi și file din carnetele de comercializare sunt printre documentele obligatorii

Această inițiativă vine în sprijinul fermierilor afectați de provocările din sectorul agricol și vine ca un ajutor binevenit în contextul actual. Prin acordarea unui sprijin financiar suplimentar, se urmărește stimularea producției de tomate și usturoi, precum și stimularea economiei locale din Caraș-Severin.

Reacții din sectorul agricol

Fermierii implicați în cultura de tomate și usturoi au salutat această măsură de sprijin financiar, recunoscându-i beneficiile în îmbunătățirea condițiilor de cultivare și comercializare a legumelor. Mulți dintre aceștia consideră că acest ajutor va contribui semnificativ la creșterea profitabilității activităților agricole.

Iată care sunt reacțiile fermierilor:

  1. Ion Popescu, producător de tomate: “Este o veste excelentă pentru noi, cultivatorii de tomate. Această măsură ne va ajuta să ne dezvoltăm afacerea și să ne creștem producția.”
  2. Maria Ionescu, producător de usturoi: “Sprijinul financiar suplimentar este binevenit, mai ales într-un sezon dificil cum este acesta. Vom fi mai motivați să investim în continuare în cultura de usturoi.”

Astfel, Programul “Tomata” și “Usturoiul” reprezintă o oportunitate valoroasă pentru agricultorii din Caraș-Severin de a beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltarea și îmbunătățirea producției de legume.

Concluzii

În concluzie, sprijinul financiar acordat cultivatorilor de tomate și usturoi în Caraș-Severin este un pas important în direcția susținerii sectorului agricol local. Prin aceste inițiative, autoritățile doresc să sprijine fermierii în depășirea dificultăților întâmpinate și să contribuie la creșterea viabilității economice a zonei. Este esențial ca beneficiarii să respecte cu strictețe termenele și condițiile impuse pentru a putea beneficia de acest sprijin.

Tag-uri:

legumicultori, sprijin financiar, agricultura, program tomata, program usturoi

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General