Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportSpitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri: Coșmarul pacienților...

Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri: Coșmarul pacienților și abuzurile din spatele porților securizate

Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri: Coșmarul pacienților și abuzurile din spatele porților securizate

În ultimii ani, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri, situat în județul Iași, a devenit scena unor scene de coșmar. Sute de pacienți au fost îngrămădiți în condiții inumane, fiind legați de pat și de calorifere, sau chiar agresați de către personalul medical. În acest loc, statul român își închide criminalii cu afecțiuni psihice, uitându-se la suferințele lor.

Atenția Comitetului pentru Prevenirea Torturii asupra “lagărului” de la Grajduri

Presă națională a semnalat în ultimul deceniu numeroase cazuri de abuzuri care au avut loc în spatele porților securizate ale Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri. Însă abia la sfârșitul anului trecut, după un raport al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), statul român a fost nevoit să acționeze.

Pe 10 octombrie 2023, după ce concluziile alarmante ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii au fost făcute publice, o echipă de inspectori sanitari din cadrul DSP Iași – SCSP – Biroul Control Unități Sanitare a efectuat un control la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri. Acest control a confirmat în mare parte acuzațiile din raportul CPT.

Rezultatele controlului au fost înaintate Ministerului Sănătății, iar din acestea reiese că peste 50 de angajați au fost sancționați pentru abateri disciplinare. Doi dintre aceștia au fost chiar anchetați penal pentru rele tratamente aplicate pacienților.

Ministerul Sănătății recunoaște abuzurile asupra pacienților

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului Cristian Buican, Ministerul Sănătății recunoaște că pacienții de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri au fost supuși abuzurilor și agresiunilor din partea personalului medical. În Regulamentul Intern de Funcționare, se menționează că folosirea mijloacelor brutale în aplicarea tratamentelor și disciplinarea pacienților poate duce la sancțiuni disciplinare severe, inclusiv desfacerea contractului de muncă.

Ministerul Sănătății precizează că în perioada 2015-2023 au fost sancționați disciplinar un număr de 50 de angajați ai spitalului, iar în două cazuri a fost depusă plângere penală pentru rele tratamente aplicate pacienților.

În încercarea de a remedia situația, spitalul a achiziționat mijloace de contenție atraumatice și a implementat o procedură de contenție. De asemenea, în toate secțiile există un sistem de supraveghere video.

Aproape 400 de pacienți, internați forțat

Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri găzduiește în prezent 397 de pacienți pe 384 de paturi existente, deși doar 251 de paturi au fost aprobate. Numărul limitat de personal medical contribuie la supraaglomerarea acestei unități. În anul 2023, au fost scoase la concurs 30 de posturi, care au fost ulterior ocupate.

Managerul unității medicale explică că supraaglomerarea este inevitabilă deoarece internările și externările se fac în baza unor sentințe penale stabilite de instanță. Din acest motiv, Ministerul Sănătății a decis să redistribuie pacienții, reducând numărul județelor care trimit pacienți la spital de la nouă la șase. Astfel, 83 de pacienți au fost redistribuiți către alte instituții similare din țară.

Raportul CPT dezvăluie condițiile inumane din spital

Comitetul pentru Prevenire a Torturii a vizitat Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri și a descoperit nereguli cu care este greu să crezi că s-ar putea confrunta în acest secol.

La momentul vizitei, în spital se aflau 451 de pacienți înghesuiți în doar 251 de locuri disponibile. 87 de persoane internate împărțeau trei toalete și două dușuri. Pentru îngrijirea celor 106 pacienți, erau responsabile doar două asistente și doi infirmieri.

Raportul CPT arată că într-un dormitor mai mare cu o suprafață de doar 24 de metri pătrați, erau amplasate nouă paturi pe care dormeau 18 pacienți

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments