Friday, June 21, 2024
HomeActualitateSpania se confruntă cu seceta: Barcelona și alte 200 de orașe în...

Spania se confruntă cu seceta: Barcelona și alte 200 de orașe în stare de urgență

Spania se confruntă cu seceta: Barcelona și alte 200 de orașe în stare de urgență

Europa se încălzește de două ori mai mult decât pe celelalte continente, iar pentru Spania aceste date nu sunt doar o amenințare abstractă întrucât perturbările climatice au schimbat deja viețile oamenilor. De la începutul lunii februarie, Barcelona și alte 200 de orașe din Catalonia se află într-o stare de urgență din cauza secetei. Asta înseamnă că peste 6 milioane de oameni din regiune trăiesc cu restricții, relatează The Guardian.

Cine se plimbă prin Barcelona în aceste zile va fi surprins să vadă panourile pe care se poate observa o găleată de plastic roșie și mesajul „Apa nu cade din cer”. Reclamele fac parte dintr-o campanie prin care autoritățile încearcă să convingă oamenii să economisească apă.

Consumul zilnic de apă per locuitor este limitat. Parcurile nu sunt udate, fântânile sunt uscate, iar dușurile de la piscine și plaje sunt închise. În plus, fermierii nu își pot iriga majoritatea culturilor și trebuie să își reducă la jumătate consumul de apă pentru animale sau se confruntă cu amenzi.

Dar nu doar Catalonia se confruntă cu asemenea probleme. Harta Observatorului European privind Secetă prezintă întreaga coastă mediteraneană spaniolă confruntându-se cu probleme, cu zone roșii indicând o alertă similară cu cele din nordul Africii și Sicilia.

Dacă Catalonia trece în această perioadă prin cea mai gravă secetă înregistrată în zonă, regiunea sudică Andalucia se confruntă cu o secetă continuă din 2016. Anul trecut, secetele din Spania s-au clasat printre cele mai costisitoare 10 dezastre climatice din lume, potrivit unui raport realizat de Christian Aid.

Impactul secetei se face simțit în special în rândul fermierilor, care au început să protesteze. Lipsa apei și incertitudinea cu privire la producțiile agricole, prețuri și aprovizionarea cu apă sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă fermierii spanioli. Protestele lor sunt tot mai frecvente și au avut loc în 2024 în aproape toate statele europene.

Fermierii se plâng deoarece trebuie să facă față unei birocrații exagerate, unei concurențe neloiale din partea țărilor din afara UE care au standarde mai scăzute de mediu și sănătate, și cerințe stricte de finanțare. Pe lângă acestea, fermierii se luptă și cu măsurile menite să reducă impactul agriculturii asupra mediului.

Problemele legate de criza climatică și tensiunile dintre orașe și regiuni nu sunt doar realități, ci devin tot mai politizate în Spania. Profesorul de științe politice și director al Institutului Carlos III-Juan March, Sandra León, susține că opinia publică se împarte tot mai mult în ceea ce privește politicile climatice. Existența unor dezbateri aprinse pe această temă oferă o platformă pentru politicieni de dreapta și populiști, dar și pentru înțelegerea și rezolvarea problemelor.

În ciuda provocărilor actuale și a polarizării, există și speranța că politicienii și societatea civilă vor găsi soluții pentru a face față secetei și problemelor climatice. Cu toate acestea, va fi necesar un efort comun și implicarea tuturor părților implicate.

Tags:

seceta

Barcelona

Catalonia

Spania

criza climatica

fermieri

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General